Suplimentele cu vitamina D ne pot proteja de raceala, gripa si alte infectii respiratorii, confirma un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra.
Foarte multe persoane, mai ales pe vremea ploiasa si innorata, incep sa aiba carente de vitamina D.
Deficienta de vitamina D a fost asociata cu fracturi ale oaselor, boli de inima, cancer colorectal, diabet, depresie sau boala Alzheimer.
Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary a constat in participarea a 11000 de persoane. S-a demonstrat ca persoanele care au luat zilnic suplimente cu vitamina D si-au imbunatatit vizibil sanatatea si imunitatea.
Vitamina D ne protejeaza de infectiile respiratorii, inclusiv bronsita sau pneumonie prin stimularea nivelului de peptide similare antibioticeloe in plamani.
Riscul racelilor si gripelor este mai ridicat pe timp de primavara, exact in perioada in care, in general, tindem sa avem un nivel mai scazut de vitamina D.
Desi cercetatorii de la Universitatea Queen Mary sunt foarte siguri pe rezultatele obtinute, studiul a primit si critici. Astfel, Louis Levy, specialist in nutritie impreuna cu Marc Bolland si Alison Avenell, sunt de parere ca protectia vitaminei D de infectiile respiratorii este doar o ipoteza ce necesita analize suplimentare.
Vitamina soarelui” se bucura de multa atentie in ultima perioada intrucat este esentiala pentru sanatate insa o multime de oameni au deficit de vitamina D.
Pentru a te bucura de beneficiile acestui nutrient miraculos, ar trebui sa iei aproximativ of 35-40 ng/mL.
Pentru ca vitamina D deriva din colesterol, cel mai bine ar putea fi descrisa ca supervitamina, pentu ca regleaza o multime de procese metabolice in organism.
1. Este un antidepresiv natural. Vitamina D este nepretuita cand este vorba despre productia de serotonina, un neutransmitator responsabil cu buna dispozitie si care energizeaza organismul. Creierul are nevoie de vitamina D pentru buna functionare a functiilor cognitive, in vreme ce ajuta la atentie si concentrare.
2. Creste energia. Vitamina D functioneaza ca un hormon reglator ce stabilizeaza activitatea a peste 2000 de gene diferite ale corpului si joaca un rol important intr-un numar mare de procese energetice. De asemenea, organismul are nevoie de vitamina D pentru sintetizarea corespunzatoare a calciului si, in acelasi timp, este un minunat stimulator celular in organism.
3. Ajuta la arderea grasimilor. Calciul are un rol important in producerea de enzime care ard grasimile (si ajuta la pierderea in greutate) si de vreme ce este nevoie de vitamina D pentru sintetizarea calciului in organism, studiile au demonstrat ca prin combinatia vitamina D + calciu se limiteaza acumularea de strat adipos.
4. Favorizeaza eliminarea mercurului din organism. De vreme ce cei mai multi dintre oameni au mercur si alte metale grele in organism, s-a demonstrat ca vitamina D creste productia glutation (un antioxidant puternic care favorizeaza eliminarea metalelor grele).
5. Imbunatateste sistemul imunitar. Vitamina D creste abilitatea organismului de a lupta cu microbii si virusii. Tocmai de aceea este buna expunerea la soare, in timpul anului, precum si adaugarea in dieta a unui supliment de vitamina D (2000 UI pe zi) – in special in sezonul rece – astfel corpul va fi mai capabil sa lupte cu gripa si alte infectii si sa ai un sistem imunitar puternic.
SURSA:www.gmanetwork.com
This website uses cookies.