INSTANT

Vitamina care ne ţine în viaţă. Iată ce ţi se ascunde despre importanţa ei

Vitamina B12 protejează sănătatea celulelor sanguine şi a nervilor. Ajută, în plus, la crearea ADN-ului (material genetic în celule). Vitamina B12 protejează, de asemenea, de anemie megaloblastica. Acest tip de anemie face o persoană să se simtă slabă şi obosită.

Vitamina B12 este necesară

Dr. Mercola spune ca vitamina B12 realizeaza diverse functii importante in organism, constand in:

– secreta agent hormonal suprarenalei

– circulatie

– formarea de celule rosii in sange

– sistem de anxietate sanatos

– absorbtia fierului

– metablismul grasimilor si carbohidratilor

– sistemul de reproducere sanatos la femei

În primul rând, verificaţi lista următoare de simptome:

1. Abia poti ramane treaz dupa amiaza chiar si daca ai dormit 8 ore cu o noapte inainte.

Oboseala este unul dintre primele simptome ale carentei de vitamina B12. Lucrul acesta se datoreaza faptului ca organismul nostru are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii, cele ce transporta oxigenul in organism. Oboseala poate fi cauzata de mai multi factori, nu numai de deficienta de B12, dar este in mod cert un simptom al acestei carente.

2. Punga cu cumparaturi vi se pare ca ar cantari o tona. Daca organismul nu primeste suficient oxigen prin celulele rosii, muschii vor incepe sa slabeasca.

Veti simti ca nu aveti putere nici macar sa carati o simpla sacosa cu cumparaaturile de baza.
3. Veti experimenta senzatii ciudate.

Uneori poate aparea o senzatie de parca aveti electricitate in corp. Sau poate simtiti ca aveti ace in corp, acesta va furnica. Toate acestea sunt rezultate ale leziunilor nervilor, leziuni ce apare in lipsa oxigenului suficient din corp.

4. Incepeti sa uitati lucruri de baza. Va treziti ca v-ati pus cheile in frigider ? Sau ca nu va mai amintiti numele unui membru apropiat din familie ?

Poate incepeti sa va ganditi ca este un inceput de dementa, dar, de fapt este vorba de carenta de B12. Unii se sperie crezand ca au Alzheimer, insa, indata ce isi fac un test de sange isi dau seama ca este vorba de carenta de B12.

5. Va simtiti ametiti. Ametiti prin simpla urcare a scarilor. Ridicatul brusc de jos sau orice alta activitate subita va face sa ametiti. Lipsa vitaminei B12 este principalul vinovat pentru aceste simptome.

6. Pielea va este palida. Daca din pielea cu nuanta rozalie cum erati obisnuiti, acum aveti o piele palida, lipsa de B12 poate fi de vina. Celulele rosii devin foarte fragile, se rup si elibereaza bilirubina care confera aspectul palid al pielii.

7. Limba este rosiatica. Mai mult de jumatate dintre cei care au carenta de B12 isi pierd papilele de pe limba, in special de pe varful limbii.

Unele persoane spun ca au si o durere sau senzatie de arsura pe spatele limbii. Intrucat va pierdeti papilele gustative, mancarea incepe sa nu mai aiba gust si, de aceea, multi vor incepe sa piarda in greutate.

Articolul continuă după reclame

8. Plangeti din orice. Va simtiti mai anxiosi ca niciodata ? Carenta de B12 va da buna dispozitie peste cap, deveniti depresivi si anxiosi.

Vitamina B12 este implicata in eliberarea de substante chimice ale creierului foarte importante cum ar fi serotonina si dopamina.

9. Ceva nu e in regula la nivelul ochilor. In cazuri extreme, carenta de B12 poate cauza leziuni ale nervului optic sau poate afecta vasele de sange de pe retina si vederea devine, astfel, incetosata, apar sensibilitatea la lumina, vederea dubla sau chiar pierderea totala a vederii. Un prim simptom ale afectiunii ochilor poate fi acea umbra in ochi.

Dacă va confruntaţi cu mai multe dintre aceste simptome, este posibil să fiţi deficienţi în vitamina B12.

Pentru a absorbi vitamina B12 din alimente, organismul are nevoie să efectueze două etape. Mai întâi, acidul clorhidric din stomac separă vitamina din proteinele găsite în produsul alimentar. Ulterior, vitamina se combină cu factorul intrinsec, proteină produsă de stomac. În cele din urmă, vitamina B12 este absorbită de către organism.

Persoanele care suferă de anemie pernicioasă nu poate produce factorul intrinsec, astfel încât acestea nu pot absorbi vitamina B12.

Mulţi oameni sunt deficitari în vitamina B12, în special persoanele în jurul vârstei de 60 de ani. Cu toate acestea, testările pentru vitamina B12 au limite aşa variate, încât majoritatea persoanelor se consideră că nu sunt deficienţe, deşi sunt!

Vitamina B12 se găseşte în alimente de origine animală. Această poate fi, de asemenea, adăugată la unele produse alimentare fortificate.

Surse alimentare de vitamina B12:

– sardine, somon, ton, cod, creveti, scoici

– carne de vita, porc, miel, pui, capra, curcan

– lapte de vaca, iaurt, branza tare si moale, crema de branza

– surse nutritionale vegetariene: lapte de cocos

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa si este intalnita in elementele de origine animala.

Când să va testaţi pentru deficit de B12?

• Anemia cu volum eritrocitar mediu ridicat

• probleme de echilibru, amorţeală, dificultăţi la mers, furnicături şi alte simptome neurologice

• dezorientare, confuzie şi schimbarea stării mentale

• Boală Alzheimer şi demenţă

• schizofrenie, manie şi tulburare bipolară

• insuficientă şi tulburări gastro-intestinale similare pancreatice

• pacienţi cu bypass gastric

• Persoanele în vârstă de peste 60

• Persoanele de pe un regim alimentar restricţionat, cum ar fi vegetarieni şi vegani

• tulburări autoimune

• Copiii cu întârziere de dezvoltare şi autism

• copiii hrăniţi la san cu mamele care sunt vitamina B12 cu deficit

• Tulburare de alimentaţie

• Istoricul familial de anemie

• Utilizarea de medicamente Metformin şi IPP

• Tulburări vasculare, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge, accident vascular cerebral sau atac de cord.

Publicitate

This website uses cookies.