INSTANT

Urmeaza zile caniculare: ce ne recomanda medicii

Urmeaza zile caniculare: ce ne recomanda medicii
Urmeaza cateva zile de foc in Romania, iar meteorologii se pregatesc sa emita cod rosu de canicula. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii ne recomanda sa evitam, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.

„In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, se arata intr-un comunicat al ministerului.
De asemenea, medicii ne sfatuiesc sa consumam in aceasta perioada fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Totodata, o portie de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Medicii ne mai recomanda sa consumam alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale si sa evitam consumul alimentelor usor perisabile.
„Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati), oferindu-le, in mod regulat, lichide, chiar daca nu vi le solicita”, spun medicii, potrivit ziare.com.

Articolul continuă după reclame

De ce e bine sa evitati arsurile solare:
Bronzul are pretul lui. Numarul cazurilor de afectiuni maligne cutanate este in crestere, iar unul din trei cancere depistate este la nivelul pielii. Expunerea excesiva la soare, fara protectie, ramane cauza principala a maladiei.

“Nu este o problema daca ne expunem la soare putin, ocazional, dar arsurile sunt nu doar extrem de neplacute, ci si foarte periculoase. Recomandam tuturor celor care iubesc soarele sa fie atenti, sa foloseasca produse bune cu protectie solara. Si ii mai sfatuiesc sa-si monitorizeze pielea din cand in cand: daca observa o alunita noua sau o excrescenta, care nu se vindeca sau sangereaza, sa mearga la medic”, spune medicul american. Glen Goldman, profesor si expert in tratarea cancerului de piele prin microchirurgie Mohs, potrivit gandul.info.

In Romania, cancerele cutanate sunt depistate mai ales la persoanele peste 60 de ani, care nu s-au protejat in tinerete impotriva ultravioletelor. Cele mai expuse sunt cele cu pielea deschisa, fenotip 2, care au stat mult in aer liber, care au lucrat in soare si care nu s-au protejat niciodata. Conteaza si mostenirea genetica, insa prejudecatile si amanarea vizitei la medic fac cele mai multe victime.

“Toata viata am fost atenta cu sanatatea mea si mi-am facut mereu toate analizele. Si pentru leziunea de pe obraz, pe care o am de dinainte de Revolutie, ar fi trebuit sa vin mai repede la doctor. Dar am auzit de la lume ca nu se umbla la asa ceva. Abia cand a inceput sa sangereze, m-am decis sa vin la control”, a marturisit una dintre pacientele operate de catre medicul Mihaela Leventer.

Milioane de persoane primesc anual, la nivel mondial, diagnosticul de cancer cutanat. Boala se poate vindeca daca este depistata la timp prin biopsie si daca este tratata prin metode performante precum microchirurgia Mohs.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

This website uses cookies.