Un studiu american realizat pe un eșantion de persoane cu risc de diabet spune că dacă în regimul alimentar zilnic sunt incluse și nucile, valorile colesterolului se vor îmbunătăți.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au supus studiului un număr de 112 persoane, pe care le-au împărțit în două grupe.
În primul grup, participanții au beneficiat de sfaturi privind nutriția și au urmat un regim sărac în calorii. În celălalt grup, fiecare persoană a consumat ce a dorit, fară a primi vreun sfat.
Apoi, cercetătorii le-au cerut unor persoane alese la întâmplare să consume zilnic, în plus față de regimul lor, 56 de grame de nuci (336 de calorii). Celelalte persoane nu au mâncat nuci timp de șase luni.
După această perioadă, cercetătorii au constatat o scădere a colesterolului rău (LDL) și a colesterolului total în cazul persoanelor care consumaseră zilnic nuci, se arată în raportul publicat în revista BMJ Open Diabetes Research & Care și preluat de Le Parisien, potrivit site-ul 20minutes.fr.
Deși nucile aduc beneficii organismului, datorită acizilor grași, vitaminelor și mineralelor pe care le conțin, trebuie evitat consumul excesiv, întrucât au multe calorii și ar putea favoriza o creștere în greutate.
Nucile mai conțin și o serie de minerale necesare menținerii sănătății organismului, precum: mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu.
Cuprul este un co-factor esențial pentru multe enzime din organism, stimulând activitatea enzimatică a celulelor și îmbunătățind metabolismul.
5 motive pentru care ar trebui să le introduci în dieta ta:
Acizii graşi omega 3
Acizii omega 3 pe care nucile îi conţin protejează împotriva iregularităţii
bătăilor inimii care duc la apariţia atacurilor de cord, scad nivelul de trigliceride şi colesterolul „rău“ şi îl cresc pe cel bun pentru organism.
Arginina
Este un amino-acid care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii vaselor de sânge, relaxându-le şi făcându-le mai flexibile şi mai puţin predispuse apariţiei cheagurilor. De asemenea, arginina are un rol important în creşterea sistemului imunitar.
Fibre
Nucile sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menţinerea funţionării intestinelor, scăzând nivelul colesterolului şi controlând nivelul de zahăr în sânge, prevenind apariţia diabetului zaharat de tip 2.
Vitamina E
Este un puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea ţesuturilor şi a celulelor roşii. În plus, vitamina E este esenţială pentru o piele sănătoasă şi un sistem imunitar puternic.
Mineralele
Nucile au un conţinut important de minerale. Printre acestea se numără: manganul (intervine în diferite reacţii enzimatice:
sinteza colagenului, construcţia oaselor şi articulaţiilor, metabolismul glucidelor, steroizilor şi a unor hormoni proteinici), cuprul (contribuie la integritatea membranelor celulare, limitează formarea radicalilor liberi, creşte imunitatea,
reduce simptomele artritei, menţine vasele arteriale sănătoase), potasiul (susţine activitatea cardiacă) şi calciul (indispensabil pentru asigurarea solidităţii osoase şi funcţionării celulelor musculare şi nervoase), fierul (permite transportul oxigenului prin hemoglobină globulelor roşii).
De asemenea, conţin magneziu (intervine în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, în excitabilitatea neuromusculară, în activităţile enzimatice, în permeabilitatea celulară, în coagularea sangvină etc), zinc (protejează celulele împotriva radicalilor liberi, ajută ficatul în detoxifierea de alcool) şi seleniu (antioxidant, hepatoprotector, stimulează fertilitatea).