INSTANT

Ulcer – boala ulceroasa. Cum recunoşti simptomele ulcerului?

Ulcer – boala ulceroasa. Cum recunoşti simptomele ulcerului?
Un ulcer (boala ulceroasa) apare ori de cate ori balanta normala dintre acid-pepsina si factorii de aparare ai mucoasei gastroduodenale este afectata. Cresterea secretiei gastrice (de exemplu in stress) sau alterarea barierei de protectie a stomacului (produsa de unele medicamente :

aspirina, antiinflamatoarele nesteroide tip Indometacin, Fenilbutazona, Diclofenac, etc., cortizonice), precum si infectia cu Helicobacter pylori, predispun la aparitia leziunilor ulceroase in stomac sau duoden.
Prevalenta ulcerului (bolii ulceroase) este de aproximativ 10 %; exista o incidenta crescuta la rudele de gradul intai ale pacientilor cu ulcer duodenal.

Alti factori predispozanti pentru boala ulceroasa includ fumatul (prin scaderea secretiei de bicarbonat cu rol protector) si anumite boli (BPOC, ciroza, insuficienta renala cronica, hiperparatiroidismul, policitemia vera).
Infectia cu Helicobacter pylori este destul de frecventa, sursa fiind exogena (alimente, apa de baut); aproape 100 % din pacientii cu ulcer duodenal si circa 70 – 80 % din cei cu ulcer gastric au infectie cu Helicobacter pylori, adesea nediagnosticata si/sau netratata, implicata in intretinerea si agravarea suferintei ulceroase.

Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori prin tratament antibiotic si antisecretor scade marcat rata recurentei ulcerelor.
Manifestarile clinice ale unui ulcer (boala ulceroasa) sunt tipice – durerea epigastrica, descrisa frecvent ca arsura sau roadere, apare la 1 – 3 ore dupa masa, fiind ameliorata imediat cu antiacide si alimente (temporar), adesea trezeste bolnavul din somn (ora 4).

Crizele dureroase apar grupate, cateva zile la rand, separate de perioade de acalmie cu durata variabila. Durerea se remite in general inainte de vindecarea completa a ulcerului. In afara de durere, pacientii pot prezenta o varietate de simptome – greata, balonari, anorexie, eructatii excesive si disconfort epigastric.

Articolul continuă după reclame

1/3 din pacientii cu ulcer pot dezvolta in timp complicatii care sa necesite spitalizarea de urgenta :
Factorii care favorizează apariţia ulcerului:
stresul
alcoolul
fumatul
consumul de alimente care stimulează secreţia gastrică (cacao, cafea, afumături, prăjeli, sosuri)
unele medicamente (antiinflamatorele).
La copii, ulcerul poate fi greu de identificat. De multe ori, se manifestă în timpul virozelor şi ”împrumută” din simptomele infecţiilor respiratorii.

Simptomele cele mai frecvent întâlnite:
durerea
greaţa
vărsăturile
eructaţiile
balonările
creşterea
scăderea poftei de mâncare.
”Durerea poate apărea ca o senzaţie de foame dureroasă sau ca o arsură în epigastru (capul pieptului). De regulă, aceste senzaţii apar înainte de masă, sunt calmate de consumul de alimente, dar reapar pe parcurs. De obicei, la ulcerul deodenal durerea se instalează mai aprig primăvara şi toamna, iar la ulcerul gastric vara şi iarna. Episoadele dureroase durează 3-4 săptămâni.

Diagnosticul se pune în urma examenului clinic, dar există şi situaţii când consultul trebuie completat de examenul radiologic, endoscopic, studiul secreţiei gastrice şi testul pentru determinarea prezenţei Helicobater Pylori”, precizează medicul Ramona Andronache.
Complicaţiile ulcerului: hemoragia digestivă (sângerare masivă), perforaţia, care poate duce la peritonită, stenoza pilorică, o îngustare a sfincterului situat între stomac şi duoden, care poate cauza vărsături bruşte.
În general, ulcerul se tratează medicamentos. Dacă în urma tratamentului nu se ameliorează simptomele, se poate recurge la intervenţia chirurgicală.
Surse:www.csid.ro
www.cdt-babes.ro

Publicitate

This website uses cookies.