Persoanele care au o igiena riguroasa si totusi transpira abundent, emanand un miros neplacut, pot suferi, de fapt, de anumite afectiuni endocrine, sunt de parere specialistii.
Disfunctiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai cateva dintre aceste boli.
In procesul transpiratiei, si pubertatea devine un factor declansator.
„Transpiratia urat mirositoare – sau bromhidroza, cum o numesc medicii – aparuta la persoanele care se spala regulat face parte din procesul de sexualizare.
Ea debuteaza la pubertate, din cauza hormonilor androgeni. De aceea, copiii nu au o transpiratie cu iz neplacut, pentru ca la ei, acesti hormoni nu sunt inca activi”, explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon.
Specialistul spune ca aceasta sudoare abundenta mai poate aparea si la barbatii cu surplus de testosteron, la femeile care se confrunta cu procesul androgenizarii (excesul de hormoni masculini le confera femeilor o tenta de masculinizare, manifestata prin caderea parului de pe cap si aparitia acestuia in zone precum fata, gatul), la persoanele cu acromegalie (boala endocrina care se manifesta prin dezvoltarea exagerata a corpului si membrelor, din cauza unei hipersecretii a hormonului hipofizar de crestere).
Deodorantele medicale si bicarbonatul, cele mai eficiente
Atunci cand transpiratia este exagerat de mare, vorbim deja de o afectiune numita hiperhidroza. Odata cu inaintarea in varsta insa, transpiratia abundenta isi pierde din iz.
„Ovarul e functional pana in jurul varstei de 50 de ani. Odata cu instalarea menopauzei, cand scade activitatea ovariana, se diminueaza si transpiratia cu iz urat”, sustine medicul.
In mod normal, transpiratia este inodora, deci ea nu miroase, pentru ca este o solutie de apa amestecata cu electroliti – substante chimice care se elimina din organism.
„In momentul in care incepe sa miroasa, este din cauza florei, a microbilor de la suprafata pielii – axile, picioare”, spune dr. Carmen Curea, medic primar dermatovenerolog la Spitalul Clinic Colentina.
Specialistul spune ca, in activitatea sa, a intalnit si cazuri de transpiratie… albastra.
Sudoarea colorata sau cromhidroza, cum o numesc medicii, este transpiratia rosie, maronie, gri, violacee sau albastruie, care poate aparea la nivelul pleoapelor, sanilor, axilelor si, ocazional, pe maini si membre.
Cromhidroza poate fi cauzata de ingestia sau absorbtia anumitor substante – precum bacterii producatoare de pigmenti, de exudarea sangelui in glandele sudoripare sau de microorganisme ce produc coloratii, prezente in aceste glande.
Remedii pentru transpiratia urat mirositoare
În special în sezonul cald, aceasta poate deveni o problemă care afectează în mod negativ persoana în cauză. Astfel, vă prezentăm două remedii naturale, care vă pot ajuta să eliminați această problemă:
îmbibați o dischetă demachiantă sau un tampon steril în oțet alb sau oțet de mere și tamponați axila după fiecare duș. Mirosul de oțet va dispărea în câteva minute. Oțetul inhibă dezvoltarea bacteriilor care determină mirosul neplăcut, are efect antibacterian;
faceți o soluție dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și un pahar cu apă călduță. În această soluție îmbibați un tampon steril și tamponați zonele în care transpirați. Bicarbonatul nu inhibă glandele sudoripare, dar înlătură acizii din transpirație care sunt răspunzători de mirosul neplăcut.
Pe lângă aceste metode la îndemână, pentru a preveni apariția acestei probleme, evitați cafeaua și produsele care conțin cofeină, alimentele foarte condimentate, picante, sucurile acidulate, semipreparatele.
În schimb, este recomandat să mâncați salate, beți sucuri naturale, faceți sport și cel puțin un duș în fiecare zi.
Surse: www.csid.ro
doxologia.ro