Tot ce trebuie sa stii despre trichineloza
Sarbatorile de iarna se apropie. Este o traditie, ca in aceasta perioada, sa se sacrifice porci si sa se consume diferite preparate din carne. Consumul unor astfel de alimente necesita cunoasterea riscurilor la care ne expunem mai ales atunci cand consumam carne de porc netestata.
Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor domestice si salbatice (porcul, nutria, mistretul, ursul, lupul, vulpea si rozatoarele) – determinata de parazitul Trichinella spiralis.
La noi in tara cel mai incriminat animal, in transmiterea bolii, este porcul, datorita preferintelor culinare ale populatiei, manifestate in modalitatile de preparare ale produselor din carne.
Boala apare in cazurile in care carnea infestata nu este preparata termic corespunzator. Sararea si afumarea carnii, nu sunt suficiente, nu distrug parazitul.
Transmiterea se realizeaza prin consumul carnii sau preparatelor de carne de porc sau de vanat infestate.
Boala poate apare dupa o perioada de 5 – 28 de zile (in medie 10 – 20 de zile) de la consumul alimentelor continand parazitul.
Simptomele trichinelozei apar datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii lor la nivelul muschilor.
Prima saptamana de boala este dominata de dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, insotite de cresterea lenta a temperaturii corporale pana la 39˚C. Aceasta faza coincide cu patrunderea parazitului adult in mucoasa intestinala.
Simptomele datorate migrarii larvare si invaziei musculare incep in a doua saptamana dupa consumarea carnii infestate.
In aceasta perioada bolnavul prezinta: febra ridicata (40˚C), dureri articulare, musculare si Glossary Link cefalee (dureri de cap), oboseala marcata – boala confundandu-se deseori cu o stare gripala. Bolnavul mai prezinta tumefierea fetei si pleoapelor („boala capetelor umflate”), eruptii urticariene, hemoragii conjunctivale (ale ochiului) si subunghiale, tulburari respiratorii, cardiace si neurologice.
in acest stadiu poate surveni chiar decesul bolnavului, mai ales prin complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca) si mai rar prin tulburari respiratorii sau encefalita.
La trei saptamani de la Glossary Link infectie – faza de inchistare a larvelor in muschi – febra se reduce, dar durerea musculara si fenomenele alergice persista inca mult timp.
Avand in vedere gravitatea manifestarilor clinice si posibilitatea evolutiei spre Glossary Link deces, bolnavul trebuie sa se adreseze medicului de familie cat mai urgent de la aparitia simptomelor prezentate mai sus.
Masuri de prevenire
Este foarte important ca populatia sa se aprovizioneze cu carne si preparate din carne doar din surse autorizate si controlate sanitar-veterinar.
La taierea porcilor in gospodariile proprii se recomanda sa nu se consume carnea inainte de obtinerea rezultatului examenului trichineloscopic. Examenul se efectueaza la circumscriptiile sanitar- veterinare existente in toate localitatile din judet. in municipiile si orasele judetului functioneaza, in cadrul pietelor agro-alimentare, circumscriptii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, unde se poate efectua de asemenea acest examen. Pentru a evita aglomerarea circumscriptiilor din piete, va recomandam sa va adresati medicului veterinar din teritoriu.
Pentru prevenirea infestarii porcilor, acestia nu vor fi lasati sa vagabondeze, se vor starpi sobolanii, nu se vor folosi in hranirea porcilor deseuri netratate termic sau resturi de la sacrificarea altor porci.
Animalele gasite parazitate nu se vor da in consum, iar carnea lor este inactivata (incinerata, tratata chimic etc.)
Sursa:https://sanatate.bzi.ro