Tot ce trebuie sa stii despre Cancerul Hepatic

Cancerul hepatic afecteaza mai frecvent barbatii comparativ cu femeile (de aproximativ 2 ori mai mult) si apare mai ales la persoanele trecute de varsta de 50 de ani.

Deoarece ficatul este alcatuit din tipuri foarte variate de celule, si tumorile care se dezvolta aici pot avea natura diferita.

La nivel hepatic pot sa apara si tumori maligne (primare sau diseminate, metastatice), dar si benigne (noncanceroase). Datorita faptului ca originea tumorilor este variata, si abordarea terapeutica este foarte diferita. Prognosticul si evolutia postratament sunt influentate de o serie de factori, care trebuie analizati anterior instituirii terapiei.

Intotdeauna riscurile trebuie analizate comparativ cu beneficiile, iar decizia terapeutica trebuie luata doar daca balanta este in favoarea beneficiilor pentru pacient si daca tratamentul poate sa amelioreze calitatea vetii pacientului.

Tumorile benigne ale ficatului includ:

– Hemangioame (tumori de natura vasculara);

– Adenoame hepatice;

– Hiperplazie nodulara focala.

Nici una din aceste tumori nu este insa cancer hepatic, si nici tratamentul acestora nu respecta principiile terapiei antineoplazice.

Ele pot fi tinute sub observatie pentru a se urmari evolutia in timp si doar daca exista riscul aparitiei unor hemoragii masive (cum este posibil daca exista un hemangiom) se poate interveni chirugical pentru rezectia tumorii.

Tumorile maligne hepatice sunt:

– Carcinomul hepatocelular (este cel mai frecvent tip de cancer hepatic);

– Hepatoblastomul (este un cancer foarte rar, care apare la copii cu varsta sub 4 ani, si care raspunde foarte bine la tratament);

– Colangiocarcinomul (este de fapt cancer al canalelor biliare).

Cauza principală a cancerului de ficat este ciroza care este cauzată fie de hepatita C, B sau alcool.
Având în vedere că ficatul este format din mai multe tipuri de celule, există mai multe tipuri de tumori ce pot fi rezultate din ficat. Aceste tumori au cauze diferite și sunt tratate în mod diferit, unele putând fi benigne (noncanceroase) iar altele (canceroase) putând să se împrăștie și în alte zone al corpului (metastaze)

Articolul continuă după reclame

Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice dezvoltă schimbări (mutații) în ADN-ul lor. Mutațiile ADN-ului, care este materialul ce oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din corp, determină modificări ale acestor instrucțiuni. Un rezultat este faptul că celulele pot începe să crească ieșite de sub control și în cele din urmă formează o tumoare, o masă de celule canceroase.

Cancerul hepatic poate apărea în urmatoarele situații:

• Infecția cronică cu anumite virusuri hepatitice

• Pe fondul unui ficat deteriorat de malformații congenitale sau de abuz de alcool

• Obezitate sau steatoză (ficatul gras)

Alți factori de risc pentru cancerul de ficat sunt: consumul de steroizi, diabetul, bolile metabolice ereditare, bolile rare pot fi considerate ca alți factori de risc pentru cancerul de ficat. Conform studiilor, bărbații au fost raportați a fi mai dispuși la cancerul de ficat decât femeile.

Simptomatologie

Carcinomul hepatocelular este o afectiune ce evolueaza silentios, pe fondul bolii cronice care ii favorizeaza aparitia. In ciuda faptului ca initial acuzele sunt minime sau chiar complet absente, pe masura ce procesul se extinde, pacientul poate deveni simptomatic, acuzand:

– Durere si sensibilitate la palpare, localizata in cadranul abdominal drept, uneori sub rebordul costal, insa de cele mai multe ori difuz;

– Icter cutaneomucos;

– Prurit generalizat;

– Edeme gambiere;

– Ascita;

– Modificarea circumferintei abdominal;

– Casexie;

– Hemoragii digestive superioare (din varice esofagiene);

– Hepatomegalie si splenomegalie;

Exista si manifestari generale, care apar in majoritatea tipurilor de cancer si care se datoreaza existentei acestei afectiuni consumptive: febra, astenie, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, oboseala generala si scaderea libidoului.

Surse: www.sfatulmedicului.ro

doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook