Spasmofilia, o afectiune a zilelor noastre. Cauze, simptome si posibile complicatii

Spasmofilia reprezinta o stare caracterizata prin hiperexcitabilitate neuromusculara, o predispozitie a bolnavilor spre spasme si crize spasmodice.

Cercetarile clinice efectuate asupra bolnavilor de spasmofilie au evidentiat ca în general acestia au un aport alimentar scazut de calciu. Tabloul clinic al afectiunii include printre altele parestezii (amorteli) ale extremitatilor, palpitatii, dificultati de înghitire, senzatie de nod în gât, hiperventilatie, angoasa, anxietate, crampe musculare, contracturi generalizate,

spasme ale musculaturii carpo-pedale (a piciorului) luând aspect de picior în equin si spasmul la nivelul mâinii, realizând cunoscuta „mâna de mamos”. Simptomele spasmofiliei seamana cu acelea ale unui atac de panica sau ale unei crize de epilepsie. Cauzele spasmofiliei nu sunt inca descifrate in totalitate, parerile specialistilor fiind diverse. O parte sustin ca vinovatul principal este stresul.

Unii medici afirma ca aceste simptome de spasmofilie sunt cauzate de lipsa de magneziu si calciu. Chiar daca nu se pun de acord cu privire la cauze specialistii sunt de acord in privinta faptului ca sistemul neurovegetativ (adica muschii si nervii) este centrul acestor simptome neplacute.

Deoarece nu se cunosc foarte bine cauzele, nu exista un tratament unic pentru spasmofilie valabil pentru toti pacientii. Pentru a combate aceasta tulburare trebuie incercate mai multe metode terapeutice. In primul rand este imperios necesar un stil de viata echilibrat, evitarea tutunului, cafelei si a alcoolului, practicarea regulata de exercitii fizice, odihna suficienta, plimbarea in aer curat, o alimentatie sanatoasa, evitarea si combaterea stresului.

Spasmofilia este un simptom caracterizat prin crampe musculare, spasme sau tremur. Aceste actiuni repetitive au loc atunci cand muschii se contracteza incontrolabil.
Spasmofilia poate sa apara la orice muschi al corpului (de la cei ai fetei, detegelor, gabelor etc). Crampele musculare asociate cu spasmofilia pot fi de lunga durata si dureroase. Spasmofilia si nivelul de calciu
O cauza frecventa de spasmofilie este nivelul foarte scazut de calciu din organism. Termenul medical folosit pentru descrierea acestei situatii este hipocalcemie. Exista cauze diverse care pot varia din punct de vedere al severitatii.
Cauzele grave de spasmofilie includ diareea severa si boli ale rinichilor. Disfunctia glandei tiroide sau a pancreasului poate determina un nivel scazut de calciu ce poate provoca spasmofilie. Sarcina, alaptarea, malnutritia, deficienta de vitamina D si unele medicamente pot declansa hipocalcemie si implicit spasmofilie.
In unele cazuri, spasmofilia poate fi un simptom al unor afectiuni grave. Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta daca o persoana manifesta dificultati de vorbire si alte simptome grave, cum ar fi pierderea constientei, varsaturi, dureri severe de cap, modificari ale starii de spirit, de personalitate si comportament.

Articolul continuă după reclame

Ce alte simptome ar mai putea insoti spasmofilia?
Spasmofilia poate fi insotita si de alte simptome care variaza in functie de cauzele care stau la baza conditiei sau tulburarii. Simptomele care afecteaza frecvent muschii, pot implica si alte sisteme din organism.
Printre manifestarile comune care pot sa apara alaturi de spasmofilie se enumera:
– dureri abdominale sau crampe;
– diaree cronica sau persistenta;
– grimase;
– stare generala de rau sau letargie;
– disconfort sau durere musculara;
– amorteli;
– respiratie rapida sau dificultati de respiratie;
– furnicaturi sau alte senzatii neobisnuite la nivelul mainilor sau picioarelor;
– spasme sau tremuraturi ale degetelor.

Printre simptomele care pot indica o afectiune grava care ar trebui evaluate imediat intr-un cadru de urgenta ar putea fi incluse:
– lesin sau schimbarea nivelului de constienta sau letargie;
– pierderea coordonarii musculare;
– modificarea sau pierderea vederii;
– paralizie;
– convulsii;
– dureri severe de cap;
– vorbire neclara;
– dificultati bruste de memorie, gandire, vorbire, intelegere, scris sau citit;
– slabiciune brusca sau amorteala pe o parte a corpului;
– varsaturi.

Care sunt cauzele spasmofiliei?
O cauza frecventa de spasmofilie este nivelul scazut de calciu din organism sau hipocalcemie ca urmare a mai multor cauze:
– abuz de alcool;
– alcaloza (ph-ul ridicat din sange);
– hiperventilatie;
– hipocalcemie;
– subnutritie;
– hipoparatiroidism;
– subnutritie;
– efectele adverse ale unor medicamente;
– pancreatita;
– sarcina si alaptarea;
– deficienta de vitamina D.

In unele cazuri, spasmofilia poate fi un simptom al unei afectiuni grave sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane, care ar trebui sa fie evaluat intr-un cadru medical de urgenta. Printre acestea se numara:
– insuficienta renala acuta
– pancreatita acuta
– accidentul vascular cerebral.
Care sunt potentialele complicatii ale spasmofiliei?
Deoarece spasmofilia poate determina o conditie grava, amanarea tratamentului poate duce la complicatii grave si afectare permanenta. O data ce principala cauza a fost diagnosticata este important sa se urmeze planul de tratament recomandat de medic pentru a se reduce riscul posibilelor complicatii, precum:

– afectarea creierului;
– insuficienta renala;
– insuficienta sau disfunctie de organ;
– paralizie;
– pierderea constientei si coma.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook