An de an, din ce in ce mai multi oameni mor din cauza cancerului de colon, cancerului la san sau cancer la prostata. In anul 2016, Societatea Americana a Cancerului a estimat un numar de 224 390 de cancer la plamani dintre care 150 080 au fost fatale.
2 din 3 persoane carora li se pune un diagnostic de cancer la plamani au peste 65 de ani. Mai putin de 2% au sub varsta de 45 de ani. Cancerul la plamani este cauzat in proportie de 80% de fumat, insa fumatul pasiv si poluarea pot fi de asemenea factori de risc.
Potrivit unui studiu, aproape 40% dintre pacientii de cancer au primit diagnosticul abia in stagiul 3 al bolii, adica in stadiul terminal.
Acest lucru se datoreaza dificultatii de depistare a cancerului pulmonar, care se instaleaza tacit, fara sa genereze simptome edificatoare in faza incipienta. Stadiul in care se afla cancerul este crucial in tratarea acestuia. Cu cat este identificat mai din timp, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.
Tocmai de aceea, in acest articol, va vom enumera cateva simptome incipiente ale cancerului pe care sub nicio forma nu trebuie sa le ignorati.
Tusea persistenta. Daca te confrunti cu o tuse ce pur si simplu nu vrea sa se opreasca, iti recomandam sa consulti un medic. Tusea constanta este unul dintre simptomele de inceput ale cancerului la plamani, mai ales daca esti fumator.
Modificari ale tusei. Daca dintr-o data observi ca ai inceput sa tusesti bizar, fie tusea este mai adanca, fie este o tuse ragusita, fie este tuse cu sange sau mucus in exces, este musai sa consulti medicul.
Modificari ale respiratiei. Ti se pare ca respiri mai greu? Este posibil sa fie din cauza cancerului la plamani.
Cancerul blocheaza caile respiratorii.
Respiratie suieratoare. Cancerul poate cauza constrictia si blocarea cailor respiratorii si de aici si respiratia suieratoare. Nu comite greseala de a presupune ca respiratia suieratoare este cauzata de vreo alergie. Pentru a elimina orice indoiala, este nevoie de parerea unui medic.
Schimbarea vocii/ Voce ragusita. O schimbare a timbrului vocal poate fi un semn al cancerului la plamani. Si in acest caz este musai sa va faceti un control medical.
Pierdere in greutate. Daca ai pierdut foarte mult in greutate fara sa fi urmat un anume program de exercitii sau fara sa fi tinut o dieta, cancerul poate fi una dintre explicatii. Celulele canceroase dreneaza organismul de energie.
Durere in piept. Daca resimti durere in piept, gat si umeri, nu este nici pe departe un semn bun. Disconfortul poate fi ca urmare a ganglionilor limfatici sau ca urmare a metastatazei la nivelul peretelui toracic, mucoasei din jurul plamanilor numita pleura sau coaste.
Dureri constante de oase. Cancerul pulmonar nu poate prezenta mai multe simptome pana cand nu s-a raspandit.Cancerul care s-a extins la oase poate provoca dureri in spate sau in alte zone ale corpului. De asemenea se pot inrautati in timpul noptii. Daca va confruntati cu ceva mai mult decat dureri minore este momentul sa va consulte un profesionist.
SURSA: doctoral.eu
This website uses cookies.