Osho este fondatorul curentului spiritual Neo-Sannyas sau Oshoism (curent denumit după numele său).
A fost un filozof, guru și învățător spiritual indian, care la naștere a primit numele Chandra Mohan Jain, devenit apoi Osho.
Gândirea sa a creat isterie la nivel internațional. Cărțile cu sfaturile sale se vând ca pâinea caldă, deși există foarte mulți critici care spun că filozofia lui de viață este irealizabilă.
Câteva dintre sfaturile lui Osho
Iată câteva dintre sfaturile care au creat controverse de-a lungul timpului, de la celebrul guru Osho:
„Mâncarea nu te face spiritual, însă dacă eşti spiritual, obiceiurile culinare ţi se vor schimba. Nu contează ce mănânci. Poţi să fii vegetarian, însă de o cruzime extremă şi violent ; poţi să nu fii vegetarian, însă să fii plăcut şi iubitor.
Ce mănânci nu face aici diferenţa. În India, sunt comunitati care au fost dintotdeauna vegetariene. Jainistii au trait numai cu hrană vegetariană, multi brahmani au mâncat numai mâncare vegetariană, nu sunt violenti însă nu sunt nici spirituali.
Jainistii sunt cea mai materialistă comunitate din India, cea mai atrasa de posesiuni, de acumulare; de-asta au devenit si cei mai bogati. Ei sunt evreii Indiei.
O comunitate non-vegetariana din Occident nu este cu nimic diferita de aceste comunitati vegetariene din India – dimpotriva!
Trebuie amintit un lucru foarte important: daca esti violent si vegetarian, atunci violenta ta va gasi alte cai pentru a se exprima. Este ceva natural, pentru ca daca mananci mancare non-vegetariana, acest lucru iti elibereaza violenta.
Asadar, daca cunoasteti vreun vanator, probabil ca ati realizat ca sunt cei mai iubitori oameni. Intreaga lor violenta este eliberata prin vanatoare; sunt foarte prietenosi, foarte iubitori.
Dar un om de afaceri vegetarian nu va avea nici o cale pentru a-si elibera violenta, care devine o cautare pentru bogatie si putere ; se concentreaza pe aceste doua lucruri.
Dar se intampla si invers – i s-a intamplat lui Mahavira. Mahavira provenea dintr-o familie de razboinici, era un “kshatriya” , violenta era ceva obisnuit pentru el. Insa un efort de meditatie profund si o tacere de 12 ani l-a schimbat interior.
Cand s-a schimbat esenta, s-a schimbat si expresia ; cand s-a schimbat interiorul, s-a schimbat si caracterul. Dar schimbarea caracterului nu a fost punctul de pornire, ci o consecinta.
Citeste continuarea pe teotrandafir.com
This website uses cookies.