Semnale pe care organismul ti le trimite si nu trebuie sa le neglijezi

Organismul functioneaza complex, iar mesajele pe care le transmite in permanenta te pot salva, daca stii cum sa le interpretezi. Iti prezentam 7 simptome pe care e bine sa nu le ignori si ce inseamna acestea.
Unele manifestari ale corpului sunt cauzate de intoleranta la anumite alimente, insa nu intotdeauna e vorba de asta.

Mancarimea pielii poate fi asociata cu intoleranta la gluten, mai ales daca este insotita de dureri de cap care apar la aproximativ o jumatate de ora dupa masa.
1. Oboseala si disfunctia cognitiva este asociata de multe ori cu fibromialgia.

Fibromialgia este o afectiune non-inflamatorie care consta in durere cronica resimtita in tot corpul. Durerea este accentuata mai ales daca se pune presiune asupra anumitor organe.
Fibromialgia are trasaturi comune cu o serie de alte suferinte, cu care se asociaza, precum: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, dismenoreea, migrena, facand parte dintr-un grup de boli caracterizate prin sensibilizare centrala.

Procesul de sensibilizare centrala presupune o alterare a mecanismelor de procesare a durerii la nivelul sistemului nervos central. Aceasta duce la o crestere a sensibilitatii la durere care clinic se traduce prin aparitia hiperalgeziei (durere disproportionat de mare fata de stimulul dureros declansator) si alodiniei (durere declansata de un stimul care nu e nociv si nu provoaca in mod normal durere –ex. atingerea).

2. Sindromul intestinului iritabil este o alta boala care se manifesta ciudat.
Simptomele sindromului de intestin iritabil
Patternul simptomelor este variabil, o proportie mare de pacienti devenind asimptomatici in interval de 1 an de la debut.

Articolul continuă după reclame

Criteriile de diagnostic se refera la simptome prezente in mod continuu sau recurent, minim 3 luni din ultimul an, si anume dureri abdominale insotite de modificarea tranzitului intestinal, cu modificarea frecventei sau a consistentei scaunelor.
La acestea se pot adauga: meteorism abdominal persistent, flatulenta, anomalii de defecatie (senzatie de defecatie incompleta sau dimpotriva, imperioasa).

Scaderea in greutate involuntara si rectoragiile (sangerarile la scaun) nu sunt caracteristice sindromului de intestin iritabil si impun, de regula, excluderea altor afectiuni prin efectuarea unei colonoscopii.
3. Diareea, flatulenta, durerile abdominale si balonarea pot fi semne ale intolerantei la lactoza. Aceste simptome apar din cauza lactozei nedigerate care ramane in stomac.
4. Oboseala cronica apare in special din cauza alimentatiei deficitare, sarace in vitamine, proteine si fibre. Daca dormi 8 sau 9 ore pe noapte si a doua zi te simti extrem de obosit, trebuie sa faci o schimbare radicala in dieta. Trebuie sa renunti la sucurile acidulate, la prajeli si dulciuri cremoase, pline de chimicale.
5. Schimbarile bruste ale starii de spirit sunt asociate de cele mai multe ori cu anxietatea sau depresia. Nu intotdeauna este vorba despre asta. Multe persoane au astfel de probleme din cauza lipsei de calciu si magneziu in organism.
6. Durerile de stomac insotite de febra sunt principalele semne ale prezentei unei infectii in intestine. Atunci cand corpul se lupta cu bacteriile, apare febra.
7. Transpiratia excesiva, durerile la nivelul degetelor si a genunchilor sunt alte simptome ale intolerantei la gluten. Copiii care au aceasta problema nu se dezvolta cum trebuie, iar cu timpul devin anxiosi.
Sursa: sanatate.bzi.ro
www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook