Schizofrenia: cum se manifesta si cum se trateaza

Schizofrenia reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal.

Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata.

Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza.

Contrar credintei populare, schizofrenia nu este acelasi lucru cu personalitatea scindata sau personalitatea multipla. In timp ce cuvantul “schizofrenia” inseamna ”minte-scindata”, ea se refera la o tulburare a echilibrului emotiilor si gandirii.

Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita tratament pe toata durata vietii.

Dar datorita noilor medicamente, simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta.

Semne si simptome

Exista mai multe tipuri de schizofrenie, astfel ca semnele si simptomele variaza.

In general, aceste simptome includ:

– credinte care nu se bazeaza pe realitate (delir), cum ar fi credinta pacientului ca cineva unelteste impotriva lui

– halucinatii auditive sau vizuale (pacientul aude si vede lucruri care nu exista); mai frecvente sunt halucinatiile auditive

– vorbire incoerenta

– neglijarea igienei personale

– lipsa emotiilor

– emotii nepotrivite contextului in care se gaseste pacientul

– manifestari agresive

– comportament catatonic

– o senzatie persistenta ca este urmarit

– probleme de functionare la scoala sau la serviciu

– izolare sociala

– neindemanare, miscari necoordonate.

Schizofrenia variaza de la usoara la severa. Unii pacienti pot fi capabili sa functioneze bine in viata de fiecare zi, in timp ce altii au nevoie de ingrijiri intensive, specializate.

In unele cazuri, simptomele schizofreniei par sa apara brusc. In alte cazuri aceste simptome se dezvolta treptat, de-a lungul mai multor luni, si pot sa nu fie observate de la inceput.

In timp, devine dificil pentru pacient sa functioneze bine. Ii va fi imposibil sa mearga la scoala sau la serviciu. Pot apare probleme relationale, partial datorita dificultatilor pe care le are pacientul de a decodifica corect mesajele sau emotiile celorlalti.

Isi poate pierde interesul pentru activitati care in trecut ii faceau placere. Poate deveni nelinistit sau agitat sau sa cada intr-o stare asemanatoare transei si sa nu mai raspunda celor din jur.

In plus fata de simptomele generale, acestea sunt impartite in trei categorii pentru a usura diagnosticul si tratamentul.

Simptome si semne negative

Acestea reprezinta o pierdere sau o diminuare a abilitatilor emotionale sau comportamentale:

– pierderea interesului pentru activitatile zilnice

– aplatizarea afectiva

– reducerea abilitatilor de a planifica activitati si de a le indeplini

– neglijarea igienei

– izolare sociala

– lipsa motivatiei.

Semne si simptome pozitive

Acestea sunt ganduri si perceptii distorsionate, care arata lipsa contactului cu realitatea. Ele pot include:

Articolul continuă după reclame

– halucinatii, sau simtirea unor lucruri care nu sunt reale; in schizofrenie, auzirea unei voci este o halucinatie frecventa; aceste voci pot parea ca dau instructiuni despre cum sa se poarte pacientul, si uneori pot include ranirea altora

– deliruri, sau credinte care nu au baza in realitate; spre exemplu, pacientul poate crede ca televizorul ii directioneaza comportamentul sau ca forte exterioare ii controleaza gandurile

– tulburari ale gandirii, sau dificultati de vorbire si organizare a gandurilor, cum ar fi oprirea din vorbit in mijlocul propozitiei sau bolborosirea de cuvinte fara sens, cunoscuta sub numele de “salata de cuvinte”

– tulburari ale miscarilor, cum ar fi miscari repetitive, neindemanare sau miscari involuntare.
Semne si simptome cognitive

Acestea cuprind probleme ale memoriei si atentiei. Ele pot fi cele mai debilitante in schizofrenie intrucat interfera cu abilitatea de a-si indeplini activitatile zilnice.

Includ:

– probleme in intelegerea sensului unei informatii

– dificultati de mentinere a atentiei

– probleme de memorie.

Deşi schizofrenia nu se vindecă, aceasta poate fi o afecţiune medicală tratabilă tratabilă tratabilă tratabilă şi controlabilă controlabilă controlabilă controlabilă controlabilă şi sunt disponibile tratamente care le permit persoanelor cu schizofrenie să îşi ţină simptomele sub control şi să poată evita recăderile.

Tratamentele psihologice, de exemplu terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia suportivă, pot reduce simptomele şi pot creşte nivelul de funcţionare.

Tratamentul farmacologic poate fi eficace pentru mulţi pacienţi, mai ales în cazul în care este iniţiat precoce în evoluţia bolii. Opţiunile farmacologice includ medicamente cu administrare zilnică şi alternative injectabile cu eliberare prelungită, care pot fi administrate la intervale de timp diferite, în funcţie de medicamentul specific care a fost ales.

Majoritatea persoanelor vor necesita tratament continuu pentru a evita apariţi recăderilor.

Tratamentele injectabile cu eliberare prelungită cresc intervalul de timp dintre administrări şi s-a demonstrat că prezintă beneficii la anumite persoane cu schizofrenie care pot uita să-şi administreze zilnic medicamentele antipsihotice.

Acestea pot asigura aparţinătorii şi profesioniştii în domeniul sănătăţii că medicamentul a fost administrat şi, de asemenea, le pot oferi pacienţilor un grad mai mare de independenţă, deoarece se pot concentra mai puţin asupra administrării medicamentelor.

Adesea, cel mai eficace tratamenteste reprezentat de o combinaţie de intervenţii farmacologice şi non-farmacologice.

În afară de controlul simptomelor, tratamentul eficace le poate permite persoanelor afectate de această tulburare să se bucure de o viaţă echilibrată, ceea ce poate include revenirea la muncă sau la studii, traiul independent şi reluarea relaţiilor sociale.

Surse: www.sfatulmedicului.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook