Medicii isi avertizeaza constant pacientii asupra importantei mentinerii nivelului de colesterol in limitele normale, dar nu multi dintre acestia inteleg exact ce inseamna, de fapt, nivelul ridicat de colesterol care le poate afecta sanatatea cardiaca.
Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos.
Pericolele nivelului ridicat de colesterol
Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza peretilor arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat circulatia sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau intarirea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic.
Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace.
Singurul mod de a depista nivelul ridicat al colesterolului este efectuarea analizelor de sange periodice, deoarece aceasta problema medicala este asimptomatica.
Colesterolul calatoreste in fluxul sanguin prin intermediul lipoproteinelor, mici pachete cu lipide in interior si proteine la exterior. Sunt doua tipuri principale de lipoproteine care transporta colesterolul in corp
– Lipoproteina cu densitate mare (HDL). Este numit colesterolul bun, intrucat transporta substantele grase catre ficat, acolo unde sunt eliminate din organism. Astfel, un nivel ridicat de colesterol HDL inseamna un risc redus de boli cardiace.
– Lipoproteina cu densitate mica (LDL). Este intitulat colesterolul rau, intrucat aceste lipoproteine faciliteaza depunerea lipidelor pe peretii arterelor.
Nivelul ridicat de colesterol LDL in sange reflecta un risc seminificativ crescut de imbolnavire cardiaca.
– Trigliceridele. Un tip de grasimi care se dezvolta pe fondul consumului de dulciuri si alcool.
Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea nivelului optim de colesterol din sange.
Grasimile nesanatoase, produsele de patiserie si dulciurile trebuie neaparat eliminate din dieta daca ai probleme de colesterolul.
Exista o serie de alimente care te ajuta sa reduci colesterolul “rau” din sange – Iata despre ce alimente este vorba!
Varza Kale – varza Kale este bogata in luteina si ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL impiedicand depozitarea acestuia in organism. Mai mult decat atat, aceasta varza contine si vitamina A si vitamina C in cantitati mari asa ca organismul tau are de castigat din mai multe puncte de vedere de pe urma consumului de varza Kale.
Ovazul – Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii recomanda consumul de ovaz intrucat continutul ridicat de fibre din ovaz actioneaza precum un burete, absorbind colesterolul in exces din artere, impiedicandu-l sa cauzeze blocaje. Ideal ar fi sa alegi ovaz de provenienta organica.
Merele – stii deja ca un mar pe zi tine medicul la distanta, insa ceea ce nu stiai este ca merele scad si colesterolul. Fiind bogate in polifenoli si fibre, merele ajuta organismul sa elimine colesterolul in exces. Un mar contine 4,4 g de fibre, printre care si pectine, fibre solubile, care elimina colesterolul.
Usturoiul – alicina din usturoi este cea care are un efect benefic asupra colesterolului crescut. Adauga usturoi proaspat in salatele sanatoase ori in sosurile pe care le prepari pentru a ajuta organismul sa scada nivelul de colesterol din sange.
Spanacul – spanacul este unul dintre alimentele sanatoase care are o multime de beneficii pentru organism, printre care si reducerea colesterolului din sange. Ca si in cazul varzei Kale, luteina este cea care are un efect pozitiv asupra colesterolului.
Avocado – avocado contine cantitati mari de acid oleic, care mareste nivelul de colesterol “bun” si il scade pe cel dunator. Totodata, continutul ridicat de fibre din avocado ajuta si la curatarea sistemului digestiv.
Ceai verde – ceaiul verde este sanatos, previne cancerul, dar totodata reduce si nivelul de colesterol din sange. Flavonoizii care se regasesc din belsug in ceaiul verde sunt responsabili pentru scaderea colesterolului.
Rosiile – licopenul din rosii are efecte benefice asupra inimii. Rosiile gatite au un continut mai ridicat de licopen spre deosebire de rosiile crude, asa ca e recomandat sa le consumi gatite daca ai probleme cu colesterolul. Sosurile, supele si sucurile de rosii sunt ideale pentru persoanele care au probleme cu colesterolul.
Semintele de in – continutul de fibre si Omega-3 ajuta la scaderea colesterolului din sange. Semintele de in mentin senzatia de satietate pentru o perioada indelungata asa ca sunt ideale in curele de slabire.
Somonul – somonul este bogat in Omega-3, proteine si grasimi sanatose. Asadar, nutritionistii recomanda consumul de somon pentru reducerea colesterolului si nu numai.
Surse: doc.ro
This website uses cookies.