Specialiști în endocrinologie și ginecologie, consultați de Doctorul zilei, spun că inconvenientele din perioada menopauzei, deși nu tocmai puține, pot fi ținute relativ ușor sub control.
Iată verdictul și recomandările experților despre miturile din jurul menopauzei.
1. Teama de osteoporoză și risc crescut de infarct
„Unele paciente încearcă să întârzie această etapă cu mult peste vârsta normală de apariție (49-51 de ani), prin tot felul de terapii hormonale. Se tem că, odată cu scăderea secreției de estrogen, intervine osteoporoza și pot să facă mai ușor un infarct.
Toate acestea pot fi însă controlate cu ajutorul câtorva investigații minore”, face lumină doctorul Eugen Tănase, medic primar ginecolog. Pentru a fi ocolite de osteoporoză, o afecțiune care se manifestă prin reducerea lentă a masei osoase, ceea ce predispune bolnavul diverselor fracturi, spune medicul ginecolog, femeile ar trebui să “umble” la alimentație, dar și la programul de sport.
Un sudiu realizat în 2009 de cercetătorii Universității Nord Carolina a scos la iveală că fructele și legumele țin la distanță această afecțiune, și nu aportul de calciu, așa cum se credea.
2. „Moartea” vieții sexuale
Potrivit medicului român, complet nefondate sunt și temerile privind scăderea calității vieții sexuale:
“E posibil ca femeile să aibă o viață sexuală perfect normală și la 60-65 de ani, mai ales că pe piață există o mulțime de tratamente locale pentru combaterea uscăciunii vaginale”.
3. Menopauza precoce este un semnal de alarmă
Dincolo de rezultatele studiilor clinice, fiecare femeie are propriul ritm biologic, spune doctorul Eugen Tănase.
“Există și cazuri în care menopauza se instalează sub 45 de ani, fără nicio problemă ascunsă. Dacă înlăturăm posibilitatea unor tumori la nivelul ovarelor sau a glandelor endocrine și stabilim că e vorba de cauze genetice, este bine să nu intervenim cu nimic”, conchide medicul.
4. Bufeuri confundate cu stări anxioase
„Valurile de căldură” experimentate de femeile la menopauză sunt foarte asemănătoare cu senzația de sufocare specifică pacienților anxioși. “Bufeurile au caracteristici clare.
Valul de căldură durează câteva minute și e însoțit de înroșirea feței și de transpirații, plus că apare la intervale regulate, inclusiv în timpul nopții”, arată medicul endocrinolog LuizaVitan. Cercetările arată că bufeuri apar la 75% din femei, însă nu durează mai mult de câteva luni.
5. Emotivitatea la cote maxime
Lipsa estrogenului este de vină și pentru schimbările bruște de spirit prin care trec femeile în jurul vârstei de 50 de ani. Nervozitatea, iritabilitatea și oboseala se pot transforma rapid într-o depresie, iar singura soluție este mersul la psiholog.
„Cel mai probabil li se vor administra anxiolitice (calmante/somnifere) ușoare”, lămurește medicul endocrinolog.
6. „Burta de menopauză”
Vești proaste pentru doamnele care țin la siluetă: dezechilibrul a trei hormoni vitali duce la acumularea grăsimii în zona abdominală.
„Pe lângă deprivarea de estrogen, vorbim de creșterea sensibilității la cortizon și scăderea senzibilității la insulină, ceea ce duce la o siluetă de tip măr, adică cu burtă. Chiar dacă mănâncă sănătos, tot vor trebui să mai taie din calorii.
În principiu, trebuie să limiteze la maximum aportul de zahăr”, este sfatul specialistului în endocrinologie.
Sursa: www.doctorulzilei.ro
This website uses cookies.