Conform necesitatilor organismului uman, un adult ar trebui sa consume 4,2-4,5 g de sare de masa (clorura de sodiu) pe zi, oricum, nu mai mult de 6 g (aproximativ o lingurita de sare). Acesta este necesarul zilnic de sare al unei persoane sanatoase, cu o activitate fizica normala.
Cantitatea minima este de 1,5 g, dar, conform sondajelor, s-a constatat ca un adult consuma mult mai multa sare intr-o zi, ajungandu-se chiar la 10-12 g (cam o lingura). Aceasta se intampla in principal datorita „sarii ascunse” din alimentatie (conserve, snacksuri, chipsuri, mezeluri si produse din carne etc).
Aproximativ 65-85% din portia zilnica este deja prezenta in ceea ce mancam si nu este vorba de sarea adaugata de noi atunci cand gatim.
Uita-te intotdeauna pe etichetele produselor cumparate care ar putea avea cantitati insemnate de sare si evita-le pe cat posibil.
Ce inseamna alimente foarte sarate?
Alimentele care au mai mult de 1,5 g de sare (0,6 g sodiu) la 100 g sunt alimente foarte sarate si, evident, ar trebui ocolite sau folosite ocazional.
Ce tip de sare sa alegi
Cele mai comune tipuri de sare in zilele noastre sunt: sarea de masa, sarea de mare si sarea de Himalaya. Cea mai indicata este, potrivit specialistilor, sarea de Himalaya.
Sarea de masa este un tip de sare extrem de rafinat si procesat, astfel incat sa capete textura fina si o nuanta imaculata de alb. In timpul procesului de rafinare, sarea de masa este incalzita si albita si poate avea chiar si urme de substante chimice daunatoare.
Sarea de mare este mai benefica decat sarea de masa intrucat nu este supusa rafinarii.
Pe de alta parte insa, un studiu realizat recent a scos la iveala un lucru ingrijorator: sarea de mare este contamina cu plastic. Cantitatea mare de plastic aruncata in oceane anual se descompune in mici particule de plastic, care ajung in sarea de mare pe care noi o consumam fiind convinsi ca este extrem de sanatoasa. Dupa ce au testat 17 marci diferite de sare de mare din 16 tari, oamenii de stiita au descoperit ca in toate se regaseste plastic. Plasticul creeaza dezechilibre majore in organism.
Sarea de Himalaya este preferata specialistilor in nutritie. Acest tip de sare provine din Himalaya si contine peste 80 de minerale diferite, toate extrem de benefice pentru organism.
In concluzie, consumata in cantitati echilibrate, sarea nu este daunatoare organismului, este chiar necesara pentru buna functionare a acestuia. Pentru limitarea consumului de sodiu ar trebui sa eliminam alimentele procesate din dieta.
Surse: www.nutripedia.ro
doc.ro
This website uses cookies.