Exista metode de screening: mamografia, scorul Gail, examinarea clinica periodica si autoexaminarea periodica. La acestea metode s-ar putea adauga densitatea osoasa, ecografia.
Cresterea greutatii corporale
Dupa 40 ani, uneori coincizand cu perimenopauza / menopauza, femeia poate avea dificultati in mentinerea greutatii.
Se modifica, de asemenea si distributia stratului adipos, care se acumuleaza predominant la nivelul abdomenului.
Cauze ale cresterii in greutate:
– Modificarea proportiei de tesut muscular, cu inlocuirea tesutului muscular cu cel adipos odata cu inaintarea in varsta; tesutul adipos arde mai putine calorii, astfel incat metabolismul este incetinit;
– Modificarile hormonale, dar care nu sunt principala cauza;
– Limitarea exercitiului fizic;
– Excesul alimentar;
– Factori genetici.
Cresterea greutatii poate avea implicatii serioase pentru sanatatea femeii:
– Cresterea nivelului colesterolului;
– Cresterea TA;
– Cresterea rezistentei la insulina, ceea ce poate duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2
Toti acesti factori determina cresterea riscului de boli cardio-vasculare, precum si de cancer de san (cresterea greutatii cu aprox. 9 Kg, creste riscul de cancer de san cu aprox. 20%).
Scaderea in greutate si mentinerea unei greutati optime poate reduce aceste riscuri.
Osteoporoza
Osteoporoza este caracterizata printr-o densitate osoasa scazuta si deteriorarea tesutului osos.
Femeile care sufera de aceasta boala se tem cel mai mult de deformarea coloanei vertebrale si scaderea in inaltime; complicatia cea mai importanta este fractura de fragilitate (mai ales la nivelul soldului), realizata de cele mai multe ori prin cadere. Osteoporoza este o boala care poate fi diagnosticata cu usurinta si tratata corespunzator, dar obiectivul principal este reducerea riscului.
Factori de risc pentru osteoporoza :
1. Fractura osoasa aparuta dupa o cadere sau lovitura usoara;
2. Menopauza prematura sau timpurie;
3. Istoric maternal de fractura de sold;
4. Anumite tratamente medicamentoase;
5. Fumatul;
6. Consum excesiv de alcool;
7. Dieta saraca in calciu;
8. Sedentarismul;
9. Boli care pot afecta absorbtia alimentelor ;
Factori generali care pot reduce riscul de osteoporoza:
Oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, evitarea excesului de cafeina (limitarea consumului de cafea, ceai, bauturi gazoase), exercitii fizice regulate (mers), dieta variata si sanatoasa, bogata in calciu.
Pentru evaluarea osteoporozei se utilizeaza metoda DEXA.
continuarea aici
Page: 1 2
This website uses cookies.