Salvia- cel mai mare inamic al bolii Alzheimer

Salvia are efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii.

Este un excelent medicament natural pentru revigorarea memoriei, iar studii recente au demonstra ca imbunatateste tonusul psihic, stimuleaza puterea de concentrare, fiind utila persoanelor suprasolicitate intelectual.

Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, ajutand mai ales mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Studii facute recent intr-un centru medical din New Castle (Anglia) au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante:

– salvia ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)

Salvia este o plantă meliferă originară din zona Mediteraneană, care creşte cultivată în grădini însorite, cu tulpinã mult ramificatã, ierboasã în partea superioarã şi lemnoasã în partea inferioarã.

Frunzele alungite, pãroase pe ambele feţe, un timp sunt de culoare argintie şi apoi devin verzi-cenuşii, iar florile grupate sunt albastre cu nuanţe de violet.

În scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite.

Planta magica regleaza activitatea tiroidei, stimuleaza pofta de mancare, calmeaza durerile de cap si de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiratia, vindeca iritatiile, eczemele si infectiile cutanate si ajuta la indepartarea celulitei.

Uleiul de salvie este si un excelent remediu pentru par, asadar combate caderea parului, reduce procesul de albire, nuanteaza culoarea parului.

De asemenea, uleiul de salvie mai are si alte proprietati tamaduitoare, imbunatatind memoria, circulatia sangelui la nivel cerebral, combate infectiile, microbii.

Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenta de tutun si de alcool, vindeca dermatitele si trateaza ciupiturile de insecte si dismenoreea.

Salvia trateaza colitele, enterocolitele, colitele de fermentatie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie cate patru lingurite la zi, vreme de trei saptamani, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cura cu infuzie de salvie, cate trei cani de infuzie pe zi.

Cateva retete pe baza de salvie

Pulberea

Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid).

De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Tinctura

Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade.

Articolul continuă după reclame

Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.

Otetul de salvie

Era foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie. Iata reteta sa de preparare: intr-un litru de otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita.

Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.

Decoctul combinat

Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.

Cataplasma cu salvie

O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Rani care se vindeca greu – se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (preparata dupa metoda prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.

Eczeme infectioase – se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).

Precautii

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.

Surse selective: sanatate.bzi.ro

www.formula-as.ro

www.csid.ro

Publicitate

This website uses cookies.