Functia principala a ficatului este sa filtreze sangele care vine in tractul digestiv inainte de-al trimite catre restul corpului.
In plus, ficatul detoxifiaza corpul de chimicale si metabolizeaza medicamentele.
Functia lui este extrem de importanta pentru intregul organism, insa zilnic face greseli care ne deterioreaza ficatul.
Nutritia proasta, alcoolul, tigarile, medicamentele, lipsa activitatii fizice, toate duc la o stare proasta a acestuia.
Afectiunile hepatice includ o larga varietate de boli ale ficatului.
Ficatul este situat imediat sub cutia toracica in partea dreapta a abdomenului. Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul: practic nu am putea trai fara ficat.
Afectiunile hepatice pot fi mostenite sau dobandite ca urmare a expunerii la substante chimice sau virusuri.
Unele boli ale ficatului au un caracter temporar si se vindeca de la sine, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp si pot conduce la aparitia de complicatii redutabile.
Simptome
Semnele si simptomele afectiunilor hepatice includ:
– Modificarea culorii pielii si a albului ochilor, care capata o nuanta galbuie (icter);
– Dureri abdominale si marirea in volum a abdomenului;
– Mancarimi ale pielii care nu raspund la tratament;
– Urina se inchide la culoare;
– Scaunul are o culoare alburie sau dimpotriva, este negru ca pacura;
– Oboseala cronica;
– Lipsa poftei de mancare;
– Senzatia de greata.
Cauze
Afectiunile hepatice includ:
– Insuficienta hepatica acuta;
– Hepatita alcoolica;
– Deficitul de alfa-1 antitripsina;
– Hepatita autoimuna;
– Obstructia cailor biliare;
– Insuficienta hepatica cronica;
– Ciroza hepatica;
– Hepatomegalia (marirea de volum a ficatului);
– Sindromul Gilbert;
– Hemocromatoza;
– Hepatita A;
– Hepatita B;
– Hepatita C;
– Hepatita D;
– Hepatita E;
– Adenomul hepatic;
– Chistul hepatic;
– Cancerul hapatic;
– Hemangiomul hepatic;
– Hiperplazia nodulara focala (nodulul hepatic);
– Ficatul gras non-alcoolic;
– Infectii parazitare;
– Tromboza venei porte;
– Ciroza biliara primitiva;
– Hepatita toxica;
– Boala Wilson (afectarea congenitala a metabolismului cuprului);
Prevenirea afectiunilor hepatice
Aparitia afectiunilor hepatice poate fi prevenita prin protejarea ficatului.
Iata cateva recomandari:
– Evitati consumul exagerat de alcool. Limitati consumul de alcool la maximum un pahar pe zi in cazul femeilor sau doua in cazul barbatilor;
– Evitati comportamentele la risc. Cereti ajutor daca utilizati droguri intravenoase. Nu utilizati ace care au mai fost folosite de catre alte persoane. Faceti sex protejat. Alegeti cu grija salonul daca doriti sa va faceti un tatuaj sau sa va puneti un cercel;
– Vaccinati-va. Daca sunteti la risc de a face hepatita sau deja ati fost infectat cu oricare dintre virusurile hepatitice intrebati-va medicul in legatura cu oportunitatea de a va vaccina impotriva hepatitei A sau B;
– Nu abuzati de medicamente. Nu depasiti dozele recomandate de catre medic si evitati automedicatia. Nu amestecati medicamentele cu consumul de alcool;
– Evitati contactul cu secretiile biologice ale altor persoane. Hepatita se poate transmite prin ace contaminate sau secretii infectate; se poate transmite si prin utilizarea in comun de instrumente de ras sau de instrumente de igiena orala (periuta de dinti);
– Nu inhalati insecticide sau alte substante chimice. Utilizati o masca atunci cand folositi spray-ul impotriva gandacilor sau cand folositi vopsea sau solventi organici;
– Acoperiti-va pielea atunci cand utilizati insecticide sau diverse alte substante chimice; folositi manusi, maneci lungi, palarii si masti protectoare;
– Adoptati o dieta alimentara sanatoasa. Optati pentru o dieta pe baza de plante, fructe si legume; limitati consumul de alimente bogate in grasimi;
– Mentineti constanta greutatea corporala. Obezitatea poate cauza aparitia steatozei hepatice non-alcoolice, o afectiune care poate conduce in timp la hepatita si ciroza hepatica.
Pentru a-ti mentine ficatul in forma, trebuie sa-ti prepati o bautura eficienta care il intinereste cu 10 ani.
Ingrediente
2 lamai organice
1 castravete
O mana de patrunjel
200ml de apa
Mod de preparare si utilizare
Pune toate ingredientele intr-un blender si amesteca pana cand obtii o textura omogena.
Consuma remediul de doua ori pe zi, timp de doua saptamani. Fa o pauza de doua saptamani, apoi consuma din nou inca doua saptamani.
Surse selective: www.kfetele.ro
www.sfatulmedicului.ro
This website uses cookies.