Endometrioza este o conditie medicala manifestata prin cresterea anormala celulelor similare celor ce alcatuiesc peretii uterini.
Astfel, in timpul ciclului menstrual aceste celule nu sunt eliminate, ele depunandu-se la nivelul organelor din zona inferioara a abdomenului asa cum sunt ovarele, intestinele, tuburile falopiene, vezica urinara, peretii pelvieni si peritoneu.
Odata cu trecerea timpului tesutul cicatrizat se ataseaza organelor din cavitatea pelviana, fapt ce cauzeaza durere, manifestare intensificata in timpul perioadei de sarcina. In plus, uneori, in asociere cu endometrioza la nivelul ovarelor se formeaza chisturi, caracterizate de prezenta unei cantitati moderate de sange oxidat.
In acest articol vom vede ce putem face pentru a combate endometrioza pe cale naturala, la noi acasa.
1. Tratarea endometriozei cu ajutorul plantelor si alte medicamente traditionale.
Endometrioza poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor nonsteroidiene anti-inflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sodiu sau aspirina, medicmente indicate pentru orice fel de crampe menstruale. Daca stiti ca aveti dureri, puteti lua aceste medicamente cu 24 de ore inainte de venirea ciclului.
Va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a lua dozajul corect, de obicei intre 400 si 600 mg de ibuprofen la fiecare 4-6 ore, 275 mg de naproxen sodiu la fiecare 6-8 ore.
O alta solutie ar fi sa luati acetaminofen, mai ales daca aveti si simptome de voma si diaree. Din nou, intrebati-va medicul inainte de a incepe sa luati, insa, in general, doza recomandata este de 650-1000 mg la fiecare 6 ore.
Planta numita chasteberry este, de asemenea, o solutie.
Aceasta ajuta la reglarea hormonala, insa poate interveni in efectul altor medicamente pe care le luati, de aceea este bine sa va consultati apriori cu medicul dumneavoastra. Dozajul standard este de 400 mg in fiecare dimineata.
Bromelaina ajuta la randu-i in ameliorarea durerii. Incercati sa luati 400 mg dimineata, la pranz si seara.
Un alt aspect la care ar trebui sa va ganditi este ca sangerarea in exces din timpul menstruatiei poate duce la deficienta de fier care duce la anemia. De aceea este important sa luati suplimente cu fier.
2. Folositi-va de tratamentele fizice
Puteti apela si la acupunctura, comprese cu apa calda sau alternarea bailor reci cu baile calde. Va puteti pregati doua ligheane, unul cu apa calda si altul cu apa rece, destul de mari astfel incat sa va puteti aseza in ele si alternati, cand in cel cu apa rece cand in cel cu apa calda. Masajul terapeutic este si el un remediu excelent.
3. Controlati sangerarea excesiva
Un simptom principal al endometriozei este sangerarea excesiva din timpul menstruatie. De aceea, pentru a preveni orice situatie neplacuta, luati-va toate masurile de precautie dinainte.
Evitati sa mergeti la anumite evenimente, consumati foarte multa apa si asigurati-va ca aveti putin mai multa sare in dieta caci va puteti deshidrata, folositi absorbante de buna calitate, puteti chiar sa le combinati si sa folositi atat absorbante interne cat si externe. Fiti pregatite pentru orice situatie ce ar putea degenera intr-una neplacuta.
4. Faceti schimbari in stilul de viata
Sunt multe persoane care se lupta cu endometrioza asa ca inscrierea intr-un grup de ajutor va poate oferi suportul necesar pentru a va ajuta si pe voi sa faceti fata mai bine acestei afectiuni.
Faceti exercitii fizice in fiecare zi. Permiteti-i creierului sa secrete endorfine cum ar fi serotoninca care sa va faca sa uitati de durere. 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi, 150 de minute de aerobic pe saptamana, inotul, jogging-ul, toate acestea vor ameliora durerile.
Reduceti consumul de carbohidrati si de zahar procesat si incercati sa introduceti in dieta alimente bogate in fier cum ar fi legumele verzi si alimente ce au efect anti-inflamator cum cum ar fi rosiile, uleiul de masline, spanac, kale, nuci, pestele gras, fructe proaspete.
Asadar, consumati cat mai multe fructe ca mango, struguri negri, papaya si ananas. Apelati la o dieta echilibrata, bogata in fibre, proteine si vitamine din complexul B.
Consumati cat mai multe cereale integrale, paine din cereale integrale si salate de cruditati. Evitati mancarurile picante, mancarurile grase, carnea si grasimea animala.
Consumati cat mai mult peste, acesta avand capacitatea de a suprima producerea prostaglandinelor la nivelul organismului. Pentru a creste producerea de estrogen de la nivelul organismului este recomandat sa consumati varza, varza chinezeasca, conopida si kale.
Meditatia este la randu-i o metoda excelenta de a face fata durerii. Incepeti prin a respira adanc, relaxati-va si eliberati-va de orice gand si griji aduse de cotidianul vietii.
Modul in care reactionati la stres este foarte important daca vreti sa fiti mai puternice in fata endometriozei.
Foarte important, daca suferiti de endometrioza, inainte de a apela la orice remediu, consultati-va cu medicul dumneavoastra.
SURSA: www.wikihow.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau
This website uses cookies.