INSTANT

Remedii naturale pentru nivelurile mari ale colesterolului

Hipercolesterolemia sau colesterolul marit este un factor de risc cardiovascular.
Dislipidemia reprezinta cresterea concentratiei lipidelor (grasimilor) in sange (colesterolul, trigliceridele etc).

Valorile lipidelor considerata optima pentru adulti:
Colesterol total – <200 mg/dl
LDL-Cs (colesterolul „rau”) – <100 mg/dl
HDL-Cs (colesterolul „bun”) – >60 mg/dl
Trigliceridele – <150 mg/dl

Depistarea precoce a unei dislipidemii este importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Care sunt cauzele colesterolului marit?
Colesterolul are doua fractiuni importante:
LDL-colesterol sau “colesterolul rau”. Aceasta fractiune a colesterolului se depune pe vasul de sange, daca este in exces.

Se formeaza astfel celebra placa de aterom care este practic o depunere de grasime pe vasul de sange. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sange se ingroasa si isi pierde elasticitatea din ce in ce mai mult.
HDL-colesterol sau “colesterolul bun” care nu se depune pe vas, o valoare mare a acestuia avand efect protector cardiovascular.
Cauze care determina aparitia colesterolului marit:

dieta bogata in grasimi si prajeli
istoric in familie de hipercolesterolemie familiala (boala transmisa genetic si manifestata la toti membrii familiei)
Astazi ne indreptam atentia asupra acelor remedii naturale (le putem numi si suplimente) care te pot ajuta sa iti imbunatatesti echilibrul dintre cele doua tipuri de colesterol, HDL si LDL.

Extractul de „usturoi imbatranit”
Usturoiul a fost intrebuintat in scop medicinal inca din Antichitate si te poate ajuta sa scazi nivelul colesterolului din sange. O lucrare din „Avicenna Journal of Phytomedicine” (un jurnal care publica studii clinice si analize despre plantele medicinale) subliniaza ca 39 de cercetari au aratat ca extractul de „usturoi imbatranit” sau usturoi uscat ar putea reduce colesterolul total din sange si colesterolul LDL (cel „rau”). Un alt studiu, din „Journal of Nutrition” , afirma ca extractul de usturoi imbatranit a redus colesterolul total si pe cel LDL cu 7% si, respectiv, 10%. Usturoiul este bine tolerat de organism, insa inainte de a lua suplimente pe baza de usturoi, discuta cu medicul tau specialist.

Articolul continuă după reclame

Semintele de in
Semintele de in sunt mici seminte ce contin fibre solubile, lignani (un grup mare de polifenoli care se gasesc in plante) si acizi grasi Omega-3 de origine vegetala. Toate aceste componente pot avea un efect benefic asupra sanatatii arterelor si in ceea ce priveste nivelul colesterolului din sange.
Aceste seminte de in pot fi folosite in gastronomie (poti gati cu ele), poti coace alimente folosindu-le ca ingrediente si le poti include in smoothie-uri, iar continutul lor ridicat de fibre te poate ajuta sa reduci nivelul colesterolului. Un studiu din revista „Nutrition and Metabolism” a constatat ca o bautura cu seminte de in macinate a reusit sa scada colesterolul total si colesterolul LDL cu 12%, respectiv 15%. Un alt studiu publicat in „Journal of Nutrition” a aratat ca persoanele care au consumat seminte de in macinate si-au redus colesterolul ldl cu 15% in decurs de 1 luna.

Deoarece semintele de in sunt atat de mici si au un invelis exterior tare, varianta macinata este recomandata de medicii nutritionisti, in defavoarea semintelor intregi. Cand micile seminte de in sunt macinate, corpul nostru poate sa absoarba mai bine substantele nutritive pe care acestea le contin.
Fibrele solubile
Cei mai multi romani nu consuma suficiente fibre alimentare, care sunt necesare pentru o digestie sanatoasa. Fibrele, asa cum numeroase studii au aratat, scad colesterolul LDL mai eficient decat o dieta saraca in grasimi (low-fat).
Specialistii spun ca fibrele solubile reduc colesterolul LDL, pe cand fibrele insolubile ajuta, in general, la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Fibrele solubile se gasesc in mari cantitati in ovaz (fulgii de ovaz). Alte surse excelente de fibre solubile sunt fructele, legumele si leguminoasele, cum sunt fasolea si mazarea.

Fructele de paducel
Unele studii au aratat ca paducelul poate sa scada nivelurile colesterolului din sange. Frunzele, frutele si florile de paducel au fost folosite in scop medicinal de sute de ani, pentru a trata problemele cardiace.
Desi fructele de paducel pot fi un remediu eficient in reducerea colesterolului, daca ai colesterolul marit sau suferi de boli cardiovasculare, ar trebui sa discuti cu medicul tau inainte de a lua acest supliment, deoarece poate interactiona cu unele medicamente.
Surse: www.formaremedicala.ro
doc.ro

Publicitate

This website uses cookies.