Furunculul este o colectie de puroi acumulat sub piele. Este foarte dureros, umflat, pielea din jurul lui este de un rosu aprins si are temparatura ridicata.
De regula, furunculul se datoreaza infectarii complexului pilosebaceu, implicand atat un fir de par, cat si glandele sebacee asociate lui.
Persoanele care fac furuncule cel mai des sunt cele cu imunitatea slaba, care nu reprezinta decat o poarta deschisa pentru infectii, dar si cele care sufera de SIDA, diabet sau cancer.
Furunculele apar in zonele piloase supuse unui stress mecanic ridicat: fata, gat, axile, pe partea interioara a coapselor, pe abdomen, pe fese.
De furuncul se poate scapa si acasa, fara a merge la doctor, respectand insa, o igiena foarte riguroasa.
Iata cateva metode la care poti sa apelezi daca te hotarasti sa-ti tratezi furunculul acasa:
– pune, pe zona afectata, comprese cu apa calda sau ceai de galbenele mai concentrate, de trei, patru ori pe zi si tine-le, de fiecare data, macar o jumatate de ora;
– curata o ceapa, taie-o in doua si incalzeste o jumatate in cuptor sau deasupra la flacara aragazului. Aplic-o pe umflatura cat de calda o suporti;
– daca ai ceara curata, pura de la stupar, incalzeste-o pana incepe sa se inmoaie si aplic-o pe zona inrosita;
– razuieste un cartof prin razatoarea mare, stropeste-l cu putin otet cald si aplica-l pe umflatura;
– unge locul afectat cat de des poti cu otet de mere; vei simti indata cum scade temperatura si durerea va deveni mult mai suportabila, disparand cu totul in momentul in care furunculul sparge de la sine.
Nu te scarpina si nu intepa umflatura.
Compresele calde si umede, indiferent la care din metodele de deasupra apelezi, aduna puroiul si furunculul se va sparge de la sine in timp destul de scurt.
Sa ai la indemana ceai de galbenele cu care sa faci spalaturi locale dupa ce ai curatat bine zona de puroi. Dezinfecteaza locul cu otet de mere si miere de albine sau bitter suedez. Sigur ca ustura, dar grabeste vindecarea si nu raman cicatrici.
Spala locul de cel putin doua ori pe zi cu apa si sapun antibacterian. Comprese calde se mai pun doua, trei zile dupa ce furunculul s-a spart. Peste zi, rana ramasa se poate acoperi cu un bandaj care trebuie schimbat zilnic de doua, trei ori.
Tratamentul de specialitate este unul chirurgical si se face numai in spital de catre medicul specialist.
Sursa: sanatatea.ro