In prezent, mai mult ca oricand, relatiile se destrama din orice, iar oamenii nu le mai acorda la fel de multa importanta ca in trecut.
Oamenii insala, mint si isi pierd interesul, iar relatiile se destrama mult mai usor.
Parca nimeni nu mai are timp, energie si dorinta de a mentine o relatie puternica, de lunga durata. si cu toate acestea, cum reusesc unele cupluri sa reziste ani in sir, in timp ce multe cupluri din jurul lor se destrama pe zi ce trece?
Potrivit cercetarilor stiintifice, se pare ca exista trei caracteristici de baza ale unei relatii rezistente in timp.
Antropologul Helen Fisher este de parere ca totul se rezuma la activarea dopaminei la nivelul creierului, substanta care ne ofera starea de fericire. Iar cand vine vorba de iubire, exista trei metode prin care poti face exact acest lucru. Iata care sunt, potrivit discursului sustinut de specialist in cadrul unei conferinte:
Descoperirile antropologului Helen Fisher sugereaza ca iubirea romantica ne ofera acelasi nivel de dopamina ca si alte activitati care ne fac sa fim euforici sau entuziasmati. Pe masura ce o persoana devine mai atasata de cineva, nivelul dopaminei creste tot mai mult pentru a mentine legatura puternica dintre cele doua persoane.
in cadrul studiilor sale, in care creierele participantilor au fost scanate, Fisher a descoperit ca atunci cand oamenii din relatii de lunga durata se gandesc la partenerii lor, se declanseaza o activitate cerebrala intensa, care arata nu doar ca iubesc, ci si ca sunt indragostiti de partener.
A ramane indragostit este partea cea mai dificila pentru cele mai multe persoane.
Odata cu inaintarea in varsta oamenii se schimba, astfel ca devine tot mai dificil sa ramai intr-o relatie cu o persoana care este complet diferita fata de cel cu care te-ai casatorit.
Dar cand creierul isi aminteste de partener asa cum era cand te-ai indragostit, dopamina este eliberata in organism, astfel ca amintirile par sa fie suficiente pentru a-ti mentine relatia stabila.
Cele trei elemente care au putut fi observate in cazul cuplurilor fericite si de lunga durata sunt:
1. Abilitatea partenerilor de a avea empatie unul pentru celalalt.
2. Capacitatea fiecaruia dintre parteneri de a-si controla propriile emotii si sentimente in timpul situatiilor stresante.
3. Folosirea iluziilor pozitive
Potrivit lui Helen Fisher, conceptul de iluzie pozitiva reprezinta capacitatea de a trece cu vederea ceea ce nu iti place la o persoana si incercarea de a vedea latura pozitiva a acesteia. Scopul este acela de a te concentra asupra ceea ce iti place la partenerul tau. Bineinteles, acest principiu se aplica numai in cazul relatiilor sanatoase si echilibrate, sub nicio forma in cele abuzive de orice natura.
Ceea ce este deosebit de important la cercetarea realizata de Helen Fisher este mentinerea responsabilitatii ambilor parteneri fata de relatia lor.
Prin urmare, daca ti se pare ca mereu va certati din cauza vaselor, a cainelui, a copiilor, a serviciului sau banilor, ai putea incerca sa reformulezi printr-o abordare pozitiva precum: esti binecuvantata ca ai o casa in care sa speli vase, esti norocoasa sa ai o masina care te duce la serviciu, este recunoscatoare pentru ca ai copii sanatosi care te fac fericita etc. Totul tine de capacitatea de a mentine o gandire pozitiva.
Relatiile nu merg de la sine, ci necesita implicare din partea ambilor parteneri, atfel se destrama rapid.
Sursa: sanatate.bzi.ro