Vezica biliara (colecistul sau “fierea” popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se gaseste sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs de secretie hepatic, ajuta la digestia grasimilor.
Calculii biliari pot fi compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiuni, pot varia de la dimensiuni milimetrice la cativa centimetri.
Care sunt principalele simptome?
Durerea este principalul simptom si apare in regiunea epigastrica (zona stomacului) si a hipocondrului drept (subcostal drept) si poate iradia (se poate intinde) in spate si umarul drept.
Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza la incercarile bolnavului de a obtine o pozitie confortabila, impiedica respiratia profunda, poate avea caracter postprandial (dupa masa) sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara) sau este continua, nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.
Greturi si varsaturi – de la gust amar matinal la varsaturi alimentare, bilioase (verzui) care calmeaza intr-o mare masura durerea.
Inapetenta
Febra – semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).
Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate-semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.
Cand apar crizele biliare dureroase, pofta de mancare a bolnavului poate fi stimulata cu sucuri naturale: suc de morcov, suc de sfecla rosie, suc de telina, suc de mere, suc de lamai, portocale, struguri sau afine. Cura cu sucuri se poate urma si o saptamana, pentru o recuperare mai rapida si completa.
Dupa o criza biliara, se recomanda repaus si o dieta în mare parte lichida, pentru a evita agravarea bolii. Se pot consuma ceaiuri din plante cu efect calmant (cimbrisor, musetel sau menta), sucuri de legume sau supe din zarzavaturi. Apoi se pot introduce fructele, legumele, laptele dulce, iaurtul, branza de vaci, casul dulce, carnea de peste sau de pui, slaba în general, supele de legume sau omleta din albus.
Sosurile nesanatoase se vor înlocui cu sos de rosii, sos de fructe sau legume. Se mananca doar paine uscata sau prajita, mamaliga, orez sau budinca. Foarte bun este patrunjelul, consumat proaspat, dimineata înainte de masa, apoi la celelalte mese ale zilei.
Trebuie sa existe 5-6 mese pe zi, la ore cat mai fixe. Seara nu se vor consuma alimente grele sau grase.
Criza biliara – Alimente interzise
– Carne grasa (de porc, de oaie, de vanat, peste gras), slanina, untura
– Mezeluri, afumaturi, pastrama, conserve, creieri, rinichi, ficat
– Icre, branzeturi grase, drob de miel
– Cafea, cacao, ciocolata, înghetata
– Piper, ardei rosu, boia, hrean, mustar
– Bauturi alcoolice, bauturi carbogazoase
Surse: sanatate.bzi.ro
medlive.hotnews.ro