Radacinile de macris, recoltate toamna, se pot folosi sub forma de pulbere. Este foarte eficienta mai ales in combinatie cu pulbere de anghinare, tintaura, gentiana, pelin etc. Doza recomandata este de o lingurita luata pe stomacul gol, de patru ori pe zi, timp de mai multe saptamani. Se recomanda in special impotriva hepatitelor si intoxicatiilor alimentare.
In tulburari hepatice aparute pe fond de oboseala se asociaza pulberea de radacina de macris cu cea de anghinare in proportii egale, din care se ia o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Radacina de boz trateaza gastritele Radacina de boz se constituie intr-unul dintre cele mai puternice purgative si detoxifiante din flora spontana a tarii noastre.
Impotriva constipatiei este ideal maceratul obtinut din 100 g radacina proaspata, taiata foarte marunt, la un litru de alcool. Se macereaza cinci zile, apoi se filtreaza. Se iau 1-3 linguri pe stomacul gol, inainte de masa cu doua ore. Tratamentul dureaza doua saptamani, se face o pauza de o saptamana, apoi se reia.
In caz de gastrita hipoacida, digestie dificila se ia cate un varf de cutit de pulbere de radacina cu 20-30 de minute inainte de mesele principale. Atentie! Dat fiind efectul purgativ deosebit de puternic al radacinii de boz, tratamentul poate da efecte secundare extrem de neplacute (deshidratare, colici abdominale etc.) de aceea e important sa nu depasiti dozele recomandate.
De asemenea, tratamentul cu radacina de boz nu se recomanda persoanelor care sufera de diaree, de colon iritabil, gastrita hiperacida, care au senzatie de voma. Gentiana calmeaza crizele biliare Gentiana este apreciata mai ales pentru proprietatile tonic-amare, antitoxice si stimulente asupra ficatului, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub denumirea populara de fierea-pamantului.
Pentru calmarea crizelor biliare, in prevenirea litiazei se ia cate o lingurita de tinctura de gentiana, diluata in prealabil intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Tinctura se obtine astfel: peste 20 de linguri de pulbere de radacina se pune alcool alimentar cat sa le acopere cu doua degete, amestecand incontinuu. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Se pune extractul obtinut in sticlute mici, inchise la culoare si prevazute cu dop. Se pastreaza vreme de doi ani. In tratarea bolilor de ficat se ia cate jumatate de lingurita de pulbere de radacina de 3-4 ori pe zi, in cure de 6-12 saptamani.
Citeste continuarea aici: farmaciiledona.ro