Ficatul este un organ de mărimea şi forma (aproximativă) unei mingi de fotbal dezumflate, aşezat pe partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste.
Rolul său este acela de a filtra şi purifica organismul, de a elimina toxinele ajunse în sânge în timp ce respirăm, din alimentele şi băuturile pe care le consumăm, precum şi din medicamentele pe care le luăm.
Ficatul depozitează vitamine, minerale şi zahăr până când organismul are nevoie de ele, şi nu în ultimul rând, secretă bila şi factori de coagulare.
Unul dintre organele vitale, ficatul are un rol extrem de important în funcţionarea organismului nostru.
În lipsa lui, digestia ar fi imposibilă, rănile nu ni s-ar vindeca, nu am fi în stare să servim un coctail etc. Să mai spunem şi că ficatul utilizează 25% din sângele pompat de inimă. Iată de ce trebuie să fim mereu atenţi, iar la cel mai mic semnal de boală, să consultăm un specialist.
Care sunt semnele îmbolnăvirii ficatului? Ei bine, acesta este un organ tăcut, de obicei nu produce simptome foarte evidente când se află în suferinţă. Însă, există câteva indicii care ar trebui să vă pună pe gânduri:
1. Oboseala, pierderea în greutate, durerea abdominală – acestea pot fi semnele unei afecţiuni cunoscută drept ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică), când organul este înecat în grăsime.
Valorile crescute ale colesterolului şi obezitatea sunt principalii factori de risc ai apariţiei acestei boli care, la rândul ei, creşte riscul de diabet de tip II şi boli cardiovasculare.
2. Simptome asemănătoare gripei şi scaun închis la culoare – acestea pot indica prezenţa unei hepatite, A, B sau C, infecţii care duc la inflamarea ficatului.
Hepatita A se transmite de obicei prin intermediul alimentelor contaminate, cele de tip B si C se transmit pe cale sexuală.
3. Piele şi ochi cu tentă gălbuie – aceste simptome apar când ficatul nu reuşeşte să proceseze bilirubina, o substanţă produsă în sistemul său de filtrare. Boala se numeşte icter (sau gălbeneală), însă poate fi vorba şi despre o hepatită.
Gesturi care protejează ficatul Pentru ca ficatul să funcţioneze la parametri optimi, îi poţi da şi tu o mână de ajutor. În primul rând, dieta ta trebuie să excludă sau, dacă nu este posibil, să conţină în cantităţi limitate alimente greu de procesat (grăsimi, prăjeli, dulciuri concentrate).
Un alt lucru important pe care trebuie să îl faci pentru a proteja ficatul este să nu iei medicamente la voia întâmplării.
Există cazuri în care dezavantajele medicamentelor asupra ficatului sunt infime în comparaţie cu beneficiile lor în ceea ce priveşte recuperarea stării de sănătate.
Aşadar, se recomandă administrarea tratamentelor medicamentoase numai cu acordul medicului, mai ales în cazul copiilor şi vârstnicilor. Unul dintre cele mai simple gesturi pe care le poţi face pentru a feri ficatul de boli este să respecţi regulile de igienă.
Prin urmare, medicii îţi recomandă să te speli cu apă şi cu săpun după ce mergi la toaletă şi nu numai.
Şi fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate, pentru a evita introducerea în organism a unor substanţe chimice cu care acestea au fost tratate sau a unor bacterii şi virusuri care se transmit prin intermediul mâinilor murdare.
Cafeaua reduce toxicitatea alcoolului Un studiu efectuat pe un eşantion de 125.000 de persoane a scos la iveală că o ceaşcă de cafea pe zi reduce efectele negative ale consumului de alcool asupra ficatului.
Conform cercetătorilor de la Divizia de Cercetare Oakland din California, cafeina ajută la eliminarea etanolului acumulat la nivelul ficatului în urma consumului zilnic de băuturi alcoolice.
Mişcarea „slăbeşte“ ficatul gras Cea mai frecventă afecţiune hepatică cronică este steatoza hepatică sau ficatul gras. Apare din cauza alimentaţiei nepotrivite şi a consumului exagerat de alcool.
Oamenii de ştiinţă de la Serviciul Zonal de Sănătate din Sidney au efectuat un studiu ale cărui rezultate au demonstrat că 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână au dus la o ameliorare a indicilor hepatici.
Cum ne păstrăm sănătatea ficatului?
Există câteva modalităţi simple, ce ţin de stilul de viaţă al fiecăruia.
Astfel, specialiştii recomandă alimentele sănătoase, preparate corect, fructele şi legumele foarte bine spălate înainte de a fi consumate, mişcarea zilnică, o dietă bogată în vitamina E şi renunţarea la excese de orice fel (alcool, alimentare, medicamentoase etc.).
Surse selective: adevarul.ro