Electrolitii sunt vitali pentru viata noastra si, de fapt, pentru toate formele de viata ce vor sa supravietuiasca. Acestia sunt incarcati electric si, dizolvati in apa, produc o solutie conductoare de electricitate.
Cei mai cunoscuti electroliti ai corpului nostru sunt magneziul, potasiul, calciul sodiul, bicarbonatul, clorura si fosfatul acid.
Iata care sunt cele mai importante functii ale acestora pentru organism:
Magneziul – ajuta la contractia musculara, sustine un ritm cardiac optim, intareste structura osoasa si ajuta la construirea acesteia, ajuta sistemul nervos, scade anxietateea, ajuta digestia si echilibreaza lichidul proteic.
Sodiul – este implict in mentinerea echilibrului hidric al organismului, are rol esential in transmiterea impulsului nervos si a contractiei musculare (este implicat in ecitabilitatea neuromusculara), este implicat in reglarea volumului de fluide extracelulare.
Calciul – previne formarea cheagurilor de sange, ajuta contractia musculara si transmiterea impulusului nervos, ajuta la formarea si mentinerea oaselor si a dintilor, precum si la diviziunea celulara.
Clorura – echilibreaza nivelul fluidelor din organism.
Potasiul – regleaza presiunea arteriala, contractiile inimii si ajuta la buna functionare a muschilor.
Acestia se afla, in general, in fluidele corpului, cum ar fi urina, transpiratia si sangele.
Dezechilibrul electrolitilor poate fi rezultatul mai multor lucruri, printre care:
– O dieta nesanatoasa
– Probleme de absorbtie a nutrientilor din alimente, un efect al afectiunii digestive sau intestinale
– Tratamentele prin chimioterapie (acest tratament poate duce la deficiente de calciu, potasiu sau
deficiente ale altor electroliti)
– Antibioticele
– Afectiuni ale rinichilor
– Diverse boli ce se manifesta prin diaree, transpiratie excesiva, voma si febra mare ce in final duc la deshidratare si pierdere de fluide
– Afectiuni endocrine sau dezechilibre hormonale
Cele mai des intalnite simptome ale dezechilibrului de electroliti
– Insomnia
– Nelinistea
– Dureri musculare, spasme musculare
– Febra
– Sete
– Anxietate
– Fluctuatii in greutate si apetit
– Dureri ale articulatiilor
– Palpitatii
– Presiune arteriala neregulata
– Probleme ale oaselor
– Dureri de cap frecvente
– Stari de ameteala
– Crampe, constipatie sau diaree
– Oboseala cronica
– Stare de confuzie si probleme de concentrare
Daca aveti simptomele de mai sus este recomandat sa cereti ajutor medical si sa faceti teste de verificare a nivelului de elctroliti, teste de sange si urina si un EKG pentru a vedea cauza acestor dezechilibre.
Pentru o verificare a unor deficiente mai severe, poate fi nevoie sa va testati mai atent rinichii, apeland la raze.
Deficienta de electroliti se testeaza prin identificarea nivelului acestora, daca sunt sub sau peste normal si se masoara per litru de sange:
– Potsiu: 5 – 5 mEq/L
– Calciu: 5-5.5 mEq/L
– Sodiu: 136 – 145 mEq/L
– Clorura: 97 – 107 mEq/L
– Magneziu: 1.5 – 2.5 mEq/L
Starile de confuzie, ameteala si iritabilitate – va puteti simti slabiti, ametiti in cazul in care aveti un nivel ridicat de sodiu in corp si daca nu veti trata acest dezechilibru riscati sa aveti convulsii, delir si chiar sa intrati in coma.
Anxietate si probleme cu somnul – o cantitate scazuta de magneziu poate duce la instalarea unei stari de oboseala, probleme de somn, transpiratie pe timp de noapte, spasme musculare si batai de inima puternice.
Probleme digestive – dezechilibrele nivelului de electroliti, fie superior sau inferior valorilor normale pot cauza mari probleme digestive cum ar fi constipatia, diareea, crampele si chiar hemoroizi.
Modificari ale batailor inimii – in cazul unui nivel prea ridicat de potasiu in corp, s-ar putea dezvolta hiperkaliemia care provoaca amortirea si slabirea muschilor.
Dureri ale oaselor – in cazul unui nivel ridicat de calciu, va puteti lupta cu stari de voma, fracturi ale oaselor, pietre la rinichi, constipatie si probleme de concentrare.
Spasme musculare – in cazul deshidratarii si unui nivel scazut de magneziu si potasiu, veti suferi de spasme musculare si va veti simti muschii slabiti.
Tratamente pentru dezechilibrul electrolitilor
Beti apa sufiecienta – ajuta la mentinerea unui nivel optim al electrolitilor
Aduceti modificari in alimentatie – incercati sa consumati mai multa mancare gatita acasa si evitati pe cat posibil alimentele procesate.
Este recomandat sa mancati cat mai multe legume verzi, cartofi dulci, legume crucifere, varza, avocado, banane etc. Consumati regulat apa de nuca de cocos, telina, castraveti, ananas, pepene, citrice, morcovi, kefir, iaurt, kiwi, ardei gras etc pentru a evita deshidratarea.
Daca aveti deficienta de calciu, mancati mai multe legume verzi (kale este forte buna, contine foarte mult calciu), lactate cat mai naturale si fasole.
Verificati-va medicamentele – nivelul de electroliti poate fi influentat de diverse medicamente cum ar fi diureticele, antibioticele, tratamentele impotriva cancerului, pilule hormonale si medicamente de reglare a presiunii arteriale.
Chimioterapia are cel mai mare impact. Diureticele si laxativele influenteaza nivelul de potasiu din sange si urina. Unele diuretice produc dezechilibre ale potasiului ce duc la probleme digestive, probleme cu somnul, anxietate si batai rapide ale inimii.
Monitorizati-va aportul de sodiu – fiti tot timpul atenti la cantitatea de sodiu a alimentelor procesate pe care le consumati pentru ca acestea au un continut ridicat de sodiu.
Sodiul controleaza elliminarea si retinerea de apa. Este necesara mentinerea unui nivel echilibrat de sodiu pentru preveni deshidratarea, balonarea, iritabilitatea si spasmele musculare.
Hidratati-va corpul dupa ce faceti sport – asigurati-va ca veti consuma destula apa inainte, in timpul si dupa ce faceti sport
Suplimente – daca nu reusiti sa aduceti la un echilibru nivelul de electroliti din corp, consultati un medic si cereti sa vi se recomande suplimente.
SURSA:www.healthyfoodhouse.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.
This website uses cookies.