Un accident vascular cerebral, adesea numit un atac al creierului, se afla printre cauzele principale de deces la nivel mondial.
Daca suspectati ca cineva ar putea avea un accident vascular cerebral, este bine sa fiti atenti la cateva semne si simptome, cum ar fi dificultatea de a vorbi, paralizie la nivelul fetei, picioarelor sau bratelor, dureri de cap subite, dificultatea de a merge si probleme cu vederea.
Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem se refera la cauzele declansatoare ale acestei conditii fatale.
La nivel general, accidentul vascular cerebral apare atunci cand fluxul de sange care merge catre creier este redus sau complet intrerupt. Drept urmare, creierul nu mai primeste oxigenul si nutrientii de care are nevoie.
Lucrul acesta duce la deteriorarea si la moartea celulelor. Exista mai multe tipuri de accidente vascular cerebrale si fiecare are propria metoda de a-si pune amprenta asupra creierului.
Accident vascular cerebral ischemic
Aproximativ 85% din atacurile vascular cerebrale sunt considerate accidente vascular cerebrale ischemice.
Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci cand arterele se ingusteaza sau se blocheaza. Lucrul acestea duce la reducerea fluxului de sange si apare astfel ischemia.
Exista doua tipuri de accident vascular cerebral ischemic, anume accidentul vascular trombotic si accidentul vascular embolic.
In cazul accidentului vascular cerebral trombotic, una dintre arterele care transporta sangele catre creier formeaza cheaguri de sange. Aceste cheaguri pot aparea ca urmare a depunerii unor depozite de grasime sau formarea unor placi care blocheaza calea de accces a sangelui catre creier.
Atacul vascular cerebral embolic se intampla atunci cand drumul de acces al sangelui catre creier este blocat de absolut orice, fie ca este vorba de un cheag sau nu.
Si in acest caz arterele sunt blocate si creierul inceteaza sa mai primeasca oxigenul si nutrientii de care are nevoie.
Atacul vascular cerebral hemorargic
Atacul vascular cerebral apare atunci cand vasele de sange se rup sau se sparg. Lucrul acesta se poate intampla din mai multe motive, cum ar fi o tensiune arteriala necontrolata, anevrism, abuzul de anticoagulante, toate pot cauza un atac vascular cerebral.
Atacul vascular cerebral hemorargic mai poate aparea si in situatia in care vasele de sange se incurca intre ele, desi este o situatie mai rar intalnita.
Atacul vascular cerebral hemorargic este de doua feluri, intracerebral sau subarahnoidian.
Atacul vascular cerebral hemorargic intracerebral apare atunci cand unul dintre vasele de sange plezneste si afecteaza intreg tesutul inconjurator al creierului. In cazul atacului vascular cerebral subarahnoidian, vasul de sange care se sparge inunda zona dintre craniu si creier. Apar astfel dureri de cap insuportabile.
Mai exista un tip de atac vascular cerebral numit atac ischemic tranzitor, sau un mini atac vascular cerebral. Este ceva mai bland decat restul atacurilor cerebrale, se intampla temporar si, de obicei, dureaza pana la aproximativ 5 minute.
SURSA: www.stethnews.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau