Poti manca friptura de porc daca ai colesterolul marit? Tipuri de carne si continutul de colesterol
Perioada concediilor s-a cam incheiat, insa vremea buna continua, astfel ca multi opteaza pentru iesiri la iarba verde cu prietenii si, bineinteles, la un gratar.
Doar ca, daca la ultimul control analizele au aratat ca ai colesterolul marit, ca LDL colesterol („colesterolul rau”) este mare si HDL colesterol („colesterolul bun”) este mic, ar trebui sa eviti carnea de porc, explica pentru Ziare.com dieteticianul Carmen Persa.
Trebuie sa retii ca nu exista carne fara colesterol. Totusi, anumite tipuri de carne sunt mai bogate in colesterol, altele au o cantitate mai mica. Colesterolul in sine nu este rau pentru sanatate. Din contra, fara colesterol nu am putea supravietui mai mult de cateva ore, deoarece din el organismul fabrica hormonisexuali si construieste membrane celulare.
Colesterolul provenit din alimente nu reprezinta decat 20%-25% din totalul colesterolului existent in corp. Restul de 75%-80% provine din biosinteza lui, efectuata in ficat.
Uneori, prajitura, tortul sau un preparat dulce aduc mai mult colesterol in organism decat o portie partial degresata de carne.
De exemplu, 100 g de tort aduc 260 mg de colesterol, fata de 100g de friptura de porc, care aduc doar 80 mg de colesterol. De aceea trebuie sa alegem bine carnea si modul de preparare, astfel incat sa fim atenti la cantitatea si procentul de grasime.
Conform USDA (National Nutrient Database for Standard Reference), grasimile trebuie sa constituie maxim 35% din caloriile zilnice.
Tradus la un consum de 1.800 de caloriipe zi, nu trebuie sa depasim 70 de grame de grasimi, din care grasimi saturate 7% la cei care au colesterolul crescut si aproximativ 200 mg pe zi de colesterol.
Tipuri de carne si cat colesterol au
Sa luam comparativ mai multe categorii de carne. Dintre carnurile de pasare, cea de pui este recomandata: 100 gr de piept de pui fara pielita ne furnizeaza 64 mg de colesterol, in schimb 100 gr de piept de rata fara piele ne furnizeaza 75 mg colesterol.
Dintre carnurile rosii, este recomandata carnea de vita, care la o portie de 100 grame ne furnizeaza 70 mg de colesterol. Ne putem bucura de un gratar de porc, dar cu conditia sa nu depasim la o masa o portie, aproximativ 100 de grame, sa taiem grasimea vizibila de pe friptura si, bineinteles, sa evitam sa consumam la aceeasi masa carnati, coaste si alte tipuri de carne.
Si e important sa consumam si cu fibre alimentare, adica o salata sau muraturi. Aceste fibre au capacitatea de a lega colesterolul si de a-l elimina din organism. Fibrele sunt un tratament eficient nu doar pentru colesterol; ele leaga si grasimile saturate si produsii de metabolism ai acizilor biliari.
Avand in vedere aceste valori, putem constata cu usurinta ca persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, colesterol marit nu le este interzis sa consume preparate din carne, ci trebuie avuta in vedere cantitatea preparatului, procentul de grasime, respectiv colesterol si combinarea cu alimente functionale, cum sunt fibrele alimentare, in asa fel incat sa putem controla colesterolul si nu el sa ne controleze pe noi.
Sursa: sanatate.bzi.ro
This website uses cookies.