Cercetarile de astazi afirma ca fumatul cauzeaza o serie de boli si afectiuni care nu sunt numai cronice, ci, de asemenea, principala cauza de deces in Statele Unite. Fie ca sunteti un fumator moderat sau un fumator inrait, in multe cazuri, riscul de a dezvolta boli legate de fumat ramane aceeasi.
Aceasta lista va va oferi o imagine a modului in care fumatul este periculos intr-adevar pentru sanatatea dumneavoastra.
Boli cauzate de fumat:
1. Emfizemul:
Fumatul poate provoca o serie de boli pulmonare cunoscute ca boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). Emfizemul este cauzat atunci cand o persoana are dificultati de respiratie din cauza distrugerii sacilor de aer in plamani; plamanii sanatosi au milioane de saci mici de aer care se umplu cu aer de fiecare data cand inspirati si care ajuta la transferul de oxigen in sange.
Fumatul provoaca ruperea zidurilor dintre acesti saci rezultand saci mai putini si mai mari reducand astfel cantitatea de oxigen in sange. Pe masura ce ruptura progreseaza , s-ar putea sa aveti probleme de respiratie, chiar si in perioadele de repaus. Aceasta afectiune poate fi tratata sau incetinita doar prin oprirea fumatului, dar nu poate fi vindecata.
2. Bronsita cronica:
Un alt BPOC frecvent in randul fumatorilor este bronsita cronica. Fumatul poate provoca inflamarea cailor respiratorii care conduce la o tuse cronica, care poate fi intalnita in randul fumatorilor inraiti. Bronsita cronica este o boala in care caile respiratorii secreta o cantitate mare de mucus obligand persoana in cauza sa-l expectoreze.
Aceasta este caracterizata prin crize repetate de tuse continua, care in cele din urma blocheaza caile respiratorii cu tesut cicatricial si mucus si duce la infectii pulmonare. Chiar daca renuntati la fumat, puteti ajuta la mentinerea simptomelor sub control, insa, bronsita cronica nu poate fi inversata.
3. Astmul:
Potrivit Academiei Americane de Ast, Alergii si Imunologie, una din 12 persoane (aproximativ 25 milioane sau 8% din populatia Statelor Unite) au astm, o afectiune provocata de ingustarea si inflamarea cailor respiratorii, cauzand respiratie suieratoare si impiedica capacitatea de a face efort fizic.
Fumatul provoaca iritatii ale cailor respiratorii crescand astfel sansele de declansare a unui atac brusc si astm sever. Femeile gravide trebuie sa fie foarte atente, deoarece studiile au aratat ca expunerea prenatala la fumat este asociat cu triplarea simptomelor diurne sau nocturne din viata copilului precum si cu aproape patru ori mai multe vizite la sectiile de urgente pentru crizele astmatice.
4. Boli cardiovasculare:
Nu doar plamanii sunt afectati. Studiile au aratat ca fumatul creste ritmul cardiac, ingusteaza arterele principale si poate provoca un ritm cardiac neregulat, facand inima sa functioneze mai greu. Fumatul provoaca cresterea ritmului cardiac atunci ca sunteti in repaus la fel ca si atunci cand faceti efort fizic.
Din pacate nu exista o limita de siguranta cand vine vorba de fumat. Chiar si fumatorii amatori prezinta riscul deteriorarii inimii si vaselor de sange. Aproximativ 20% din decesele cauzate de bolile de inima au fost determinate de fumat.
De asemenea, femeile care fumeaza in timp ce iau anticonceptionale sau au diabet prezinta un risc ridicat de atac de cord.
5. Cancer:
Fumatul poate provoca o varietate de tipuri de cancer in organism, inclusiv cancer pulmonar, care este principal cauza de deces in randul pacientilor cu cancer. Fumul de tutun este un amestec toxic din mai mult se 7000 substante chimice.
Fumatul poate cauza cancer aproape oriunde in organism, inclusiv cancer al gurii si gatului, esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas, laringe, trahee, bronhii, rinichi si pelvis, vezica biliara si col uterin.
6. Accident vascular cerebral:
Un accident vascular cerebral apare atunci cand exista o obstructie a furnizarii sangelui la creier. Acest lucru face ca celulele creierului sa moara din cauza nivelului redus de oxigen. Un accident vascular cerebral poate provoca paralizie, slabiciune musculara, probleme de vorbire, pierdere de memories au chiar moarte. Asociatia American Stroke afirma ca accidentul vascular cerebral este a cincea cauza de deces in Statele Unite.
Fumatul scade colesterolul “bun” (HDL), dauneaza vasele de sange si creste acumulare de placi (grasimi, cholesterol, calciu si alte substante) in vasele de sange. De asemenea, face sangele mai lipicios si predispus la coagulare. Oricare dintre aceste afectiuni poate creste semnificativ riscul unui accident vascular cerebral.
7. Boala Crohn:
Studiile au confirmat faptul ca fumatorii au de 2.7 ori mai multe sanse de a dezvolta boala Crohn comparativ cu nefumatorii. Boala Crohn este o afectiune marcata prin inflamarea tractului digestiv; mucoasa intestinala devine umflata cauzand crize severe de diaree.
Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn, la persoanele fumatoare, sunt durerile abdominal si diaree. Cercetatorii suspecteaza ca fumul de tigara dauneaza membranelor mucoase de protectie ale sistemului digestiv, crescand riscul de inflamatie.
8. Ulcerele peptice:
Ulcerele peptice sunt leziuni dureroase care se dezvolta pe mucoasa stomacului. Fumatul creste aciditatea duodenului (prima parte a intestinului subtire imediat dupa stomac) si o face mai vulnerabila la infectia H. pylori,o bacteria care cauzeaza ulcerele gastrice.
Fumatul interfereaza, de asemenea, cu functia gastrointestinala provocand refluxul continutului duodenal inapoi in stomac si reducerea productiei de substante naturale care protejeaza stomacul si duodenul de leziuni ale tesuturilor: ambele contribuie la formarea ulcerului.
9. Ateroscleroza:
Ateroscleroza este cauzata atunci cand colesterolul, reziduurile celulare, calciu si alte substante grase sunt depozitate de-a lungul mucoasei peretilor arterelor. Aceste substante contracta sau, in cazuri extreme, blocheaza fluxul de sange cauzand mai multe probleme, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si hipertensiune arteriala.
Fumatul este una din principalele cause ale aterosclerozei. Toxinele din fumul de tutun scad colesterolul bun (HDL), in timp ce creste nivelul de colesterol rau (LDL). Monoxidul de nicotina si de carbon din fumul de tigara afecteaza endoteliul, suprafata interioara a vaselor de sange, provocand acumularea de placi.
10. Diabetul :
Cercetatorii afirma ca fumatorii au cu 30-40 % mai multe sanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decat nefumatorii. Si persoanele cu diabet care fumeaza sunt mai predispuse decat nefumatorii de a avea probleme cu administrarea insulinei si cu controlul bolii
Diabeticii care fumeaza sunt, de asemenea, mai predispusi la complicatii grave, cum ar fi boli de rinichi, retinopatie(o afectiune oculara care poate provoca orbire) si neuropatie periferica (leziuni ale nervilor in brate si picioare). Cele mai multe dintre aceste complicatii pot fi minimizate prin renuntarea la fumat, ca urmare a unei diete sanatoase si exercitii fizice moderate.
Desi cei mai multi oameni fumeaza pentru a se elibera de stres, de fapt, fumatul provoaca o cantitate mare de stres in corp. Devine in mod direct si indirect cauza pentru mai multe boli mortale care pot compromite grav sanatatea vietii dumneavoastra. Nu este usor sa renuntati la fumat, dar efortul dumneavostra va fi rasplatit.
SURSA: www.curejoy.com