Pepene roșu sau galben? Ce să alegem? Totul se rezumă la gusturile fiecăruia, însă câți dintre noi cunoaștem beneficiile pepenelui roșu și galben?
Atât pepenele roșu, cât și pepenele galben nu ar trebui să-ți lipsească din meniul de vară
Nu numai că aceste fructe sunt savuroase și răcoritoare, dar au și numeroase vitamine, minerale, antioxidanți și un aport scăzut de calorii.
Iată care sunt beneficiile pentru organism:
Pepene galben:
Fie că vorbim despre pepenele galben, fie despre pepenele roșu, ambele ajută la recuperarea mineralelor pierdute prin transpirație, motiv pentru care nutriționiștii recomandă consumul lor în timpul verii.
Spre deosebire de pepenele cu miezul galben-verde (Honeydew), pepenele de tip Cantaloupe (cu miez galben-portocaliu), conține mai puțină apă și zahăr. Aportul caloric este de numai 34 calorii pentru 100 de grame și reprezintă o sursă incredibilă de vitamine antioxidante, precum vitamina A și C, complex vitaminic B, fibre alimentare, beta caroten, care are rolul de a menține sănătatea pielii și a părului și potasiu.
Pepenele galben este recomandat persoanelor care își doresc să slăbească, însă la fel ca orice aliment consumat în exces, poate avea și reversul medaliei. Astfel, puteți consuma în fiecare zi două felii, fără să vă faceți griji că ar putea să apară un surplus de calorii.
Pepenele galben este recomandat femeilor însărcinate:
Datorită conținutului bogat de acid folic, pepenele galben este recomandat viitoarelor mămici, fiind un fruct care ajută la dezvoltarea sarcinii, dar și la prevenirea aparișiei defectelor congenitale la bebeluș.
Contraindicații:
Pepenele galben nu este recomandat persoanelor care suferă de insuficiență renală.
Pepenele roșu:
Spre deosebire de pepenele galben, cel roșu conține 90% apă, fiind unul dintre cele mai hidratante fructe de vară. Astfel, numai 100 de grame de pepene roșu conține 30 de calorii, 10 grame de zahăr, 1 gram de fibre, vitamina A, C, E, B6, B12, niacină, tiamină și minerale precum fier, calciu, mangan, potasiu, fosfor, zinc și seleniu.
Pentru că pepenele roșu are un conținut foarte scăzut de grăsimi și colesterol, dar un nivel mare de antioxidanți, este ideal în lupta împotriva radicalilor liberi, împiedicând astfel îngroșarea pereților arteriali și protejând vasele de sânge.
Studiile realizate de-a lungul timpului, arată că pepenele roșu ajut la prevenirea unor tipuri de cancer, precum cancerul de sân, de col uterin, prostată sau chiar și de plămâni. Mai mult decât atât, se pare că citrulina (amioacid pe care îl găsim în coaja de pepene), ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce înseamnă un flux sanguin mai abundent, deci mai multă potență pentru bărbați.
Spre deosebire de pepenele galben, pepenele roșu este recomandat în prevenirea și dizolvarea pietrelor la rinichi, fiind un fruct recomandat în curele de detoxifiere și slăbire.
Pepenele roșu îți dă energie
Aportul ridicat de vitamina B, crește nivelul de energie din organism, iar specialiștii recomandă consumul de pepene roșu înainte de exercițiile fizice pentru mai multă energie, dar și pentru a te hidrata corect.
Sfatul nostru este să consumi moderat atât pepenele roșu, cât și pepenele galben!
Sursa: www.antena3.ro
Articol preluat integral cu acord scris.