A fi femeie nu este cu siguranță fără dificultăți. Din momentul când femeia a atins pubertatea, ni se dau cateva carti dificile. Nu numai corpul nostru se schimbă drastic, dar începem călătoria lungă, de treizeci de ani (sau mai mult) de crampe lunare, schimbări de dispoziție, balonare și sângerare… doar pentru a fi întâmpinați de menopauza la celălalt capăt.
La revedere menstră, dar salut chiar mai multe schimbări de dispoziție, bufeuri și creștere în greutate.
Se pare că acele câteva kilograme suplimentare pe care femeile le câștigă atunci când menopauza lovește este mai mult decât doar îngrășare. Noi studii indică faptul că ar putea să apară o schimbare fizică a formei corpului lor – o deplasare de la forma de pară, asociată cu anii de naștere a copilului, cu cea care seamănă mai mult cu un măr.
Ce cauzează creșterea în greutate în timpul menopauzei?
Când femeile tinere intră în pubertate, există o creștere mare a nivelului de estrogen în corpul lor, astfel încât ovarele lor vor începe să lucreze pentru a forma ouă (ovule), care ar putea deveni potențial un copil când se întâlnesc cu un spermatozoid.
Aceasta continuă până când femeia are o vârstă mijlocie și trece de primii ani in care este fertilă, iar estrogenul începe să scadă. Nu mai este organismul concentrat pe fertilitate, ci pe menținerea sănătății.
Această schimbare a hormonilor poate arunca apoi alți hormoni în afara echilibrului și poate provoca creșterea în greutate.
Acești hormoni includ:
Insulina: responsabilă pentru scăderea zahărului din sânge, când insulina este în afara echilibrului (de obicei datorită unei dietă prea mare în carbohidrații rafinați), apare rezistența la insulină. Deoarece mai puțină glucoză este capabilă să intre în celule, aceasta duce la creșterea poftelor pentru carbohidrați, la un apetit mai puternic și la o depozitare mai mare a grăsimilor datorită nivelurilor ridicate de zahăr din sânge care circulă.
Cortizolul: acesta este principalul hormon de stres eliberat de glandele suprarenale și crește nivelul de zahăr din sânge, astfel încât să aveți energie pentru a efectua sarcini fizice. Modificările acestui hormon, asociate cu nivelurile cronice de zahăr din sânge, pot provoca rezistență la cortizol și oboseală adrenală. Acest lucru duce la creșterea în greutate în mare parte în același mod ca și rezistența la insulină.
Hormoni tiroidieni: hormonii tiroidieni controlează cât de multă energie produc celulele noastre. Atunci când acești hormoni sunt în afara echilibrului, aceasta creează o capacitate scăzută de a folosi carbohidrații și grăsimile stocate pentru energie, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Leptina: acești hormoni sunt produși de celulele dvs. grase pentru a semnala hipotalamusului din creier că sunteți plin. La fel ca și insulina și cortizolul, când zahărul din sânge este prea mare, poate apărea rezistența la leptină, ceea ce afectează capacitatea creierului de a determina că sunteți plin. Acest lucru duce, desigur, la supraalimentare și, prin urmare, la creșterea în greutate.
E greu de imaginat că un proces care ar trebui să se întâmple poate provoca atât de mult dezastru asupra celulelor, hormonilor și corpurilor noastre! Din fericire, cercetătorii au găsit un hormon care ar putea schimba jocul pentru toate femeile care intră în menopauză.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>
Page: 1 2
This website uses cookies.