O pilula banala scade riscul de cancer atat la femei cat si la barbati

O aspirina pe zi poate tine doctorul departe, dar, totodata, poate reduce si riscul de a muri din cauza diverselor tipuri de cancer, potrivit unui studiu care a urmarit efectele utilizarii regulate a acidului acetilsalicilic.

Cercetarea, care arata în ce tipuri de cancer este eficienta banala pastila, a fost dezvoltata de Yin Cao, instructor la Centrul de Medicina

Translationala de la Massachusetts General Hospital , în colaborare cu Facultatea de Medicina a Universitatatii Harvard.

Cao a studiat datele a peste 86.000 de femei care au luat parte la un program national de sanatate între anii 1980 si 2012, precum si a 43.000 de barbati care, de asemenea, au fost parte a unui program între anii 1986 si 2012.

Studiul a aratat ca, pe durata mentionata, peste 8.200 de femei si 4.600 de barbati au murit de cancer. Riscul de deces, în general, a fost mai mic cu 7% la femeile si cu 11% la barbatii care au luat în mod regulat aspirina, comparativ cu cei care nu au luat.

Totodata, s-a observat ca riscul de a muri de cancer a fost cu 7% mai mic la femeile si cu 15% mai mic la barbatii care luau acid acetilsalicilic în mod obisnuit, comparativ cu cei care nu luau regulat.

Cele mai stranse legaturi s-au putut face cu cancerul colorectal. Astfel, s-a calculat ca în acest tip de cancer aspirina reduce riscul cu 31% la femei si cu 30% la barbati, fapt care confirma rezultatele unui alt studiu facut pe aceasta tema. Totodata, se pare ca scade cu 11% si riscul de a face cancer de san la femei si cu 23% la barbati, în privinta cancerului de prostata.

Riscul barbatilor de a deceda din pricina cancerului pulmonar a fost considerat si el mai mic, potrivit aceleiasi surse.

„Evidentele arata ca aspirina are efecte de diminuare a riscului în diverse tipuri de cancer asa cum diminueaza si riscul de boli cardiovasculare”, a spus Cao. Specialistul a adaugat ca, ar fi bine ca pacientii care au avut cancer sa discute cu medicul lor curant despre oportunitatea de a lua aspirina.

Prestigiosul Jurnal Lancet a publicat o analiză a multiple studii, inclusive 2 studii experimentale, randomizate, efectuate pe oameni, privind consumul de aspirină şi apariţia cancerului de colon.

Articolul continuă după reclame

După evaluarea a 2 studii randomizate şi controlate cu placebo cuprinzând 7585 de subiecţi, a 19 studii de tip caz-control cu 20815 subiecţi şi 11 studii de cohortă ce au inclus 1136110 oameni, cercetătorii au ajuns la concluzia că administarea de aspirină zilnic, la o doză de aproximativ 325mg pe zi vreme de 5 ani este utilă în prevenirea cancerului de colon.

De o reducere maximală de 74% a riscului de apariţie a cancerului pe colon au beneficiat subiecţii care au luat 1200mg de aspirină pe zi vreme de 5 ani.

La doze semnificativ mai mici (50-325 mg/zi) aspirina este folosită pentru a preveni infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale şi pentru a reduce mortalitatea pacienţilor care au suferit deja un infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC) sau un episod de ischemie miocardică (ischemie înseamnă că deficitul de sânge, relativ sau absolut, al unui organ, iar netratată, duce la necroză prin lipsă de oxigenare).

O metaanaliză publicată în ediţia din ianuarie 2008 a Jurnalului American de Medicină a utilizat rezultatele a multiple studii randomizate, controlate, ce au însumat 9853 subieci.

Experţii au aratat că administrarea a 50-325mg de aspirină zilnic la persoanele cu boală cardiovasculară stabilă reduce riscul de deces cu 13%, riscul unui nou IM cu 26%, riscul de AVC cu 25%. Totuşi, riscul de sângerări severe este cu 120% mai mare mult mai mare în grupurile ce au primit tratament cu aspirină.

Dacă 1000 de pacienţi ar fi trataţi 33 de luni, acest lucru ar preveni 14 decese, 12 cazuri de IM, 25 de cazuri de AVC, 33 de cazuri de ischemie miocardică, ducând însă la 9 sângerări majore, au concluzionat cercetătorii.

Nu toata lumea poate lua aspirina, atentioneaza expertii. Acidul acetilsalicilic face rau persoanelor care au risc de ulcer sau de sangerari gastrointestinale. Studiile au aratat ca, în ambele cazuri, creste probabilitatea de a ajunge în situatii nedorite daca se ia o aspirina în fiecare zi. Însa, pentru cele mai multe persoane, beneficiile depasesc riscurile.

Cercetarile facute pana acum au aratat ca beneficiile aspirinei ating atat pacientii cu risc cardiovascular, cat si pe cei cu diverse dureri.

Sursa: www.ncbi.nlm.nih.gov

Publicitate

This website uses cookies.