Una din trei persoane este infectata cu paraziti intestinali la un moment dat in viata, iar de cele mai multe ori sistemul imunitar ii elimina inainte de a ne cauza simptome.
Parazitii ajung sa populeze tractul gastro-intestinal fie din cauza unei igiene precare, fie din cauza contactului cu animalele sau prin dieta – apa incorect tratata sau carnea insuficient gatita.
Organismele microscopice pot ajunge in corpul nostru prin caile nazale, calea orala sau chiar prin intermediul piciarelor sau al mainilor in contact cu solul sau alt mediu infectat.
Odata ce trec de apararea exterioara a corpului, paraziti intestinali isi continua apoi drumul si spre tractul intestinal, in care acestia se dezvolta si se multiplica consumand substantele nutritive din mesele noastre inainte de a putea ajunge in fluxul de sange.
Tipuri de paraziti
Exista numeroase tipuri de paraziti care infecteaza oamenii provocand boli. Malaria fiin una din cele mai frecvente infectii, de acest gen, la nivel mondial. Iata doar o lista scurta a parazitilor umani care provoaca boli, infectii si alte tipuri de neplaceri:
– bacteriile
– acarieni
– giardia lamblia (infectia se numeste giardioza)
– oxiuri (infectia se numeste oxiuroza)
– tenia (infectia se numeste teniaza)
– trichuris trichiura sau viermele bici
– entamoeba histolytica amoeba (infectia se numeste amoebiasis sau amebiaza)
– ascaris (infectia se numeste ascariasis)
– hookworm (vierme nematod din familia Ancylostomatidae)
– trichinella (infectia se numeste trichineloza)
– babesioze sau piroplasmoze (infectia se numeste babesioza)
– limbrici sau ascaris lumbricoides (infectia se numeste ascaridioza)
– toxocara (infectia se numeste toxocaroza)
– leishmania donovani (infectia se numeste leishmanioza)
– trichomonas
– toxoplasma gondi (infectia se numeste toxoplasmoza)
– volvulus onchocerca (infectia se numeste oncocercoza)
– echinococus granulosus (infectia se numeste echinococoza)
– strongyloides stercoralis (infectia se numeste strongiloidoza)
– trypanosoma cruzi (boala Chagas)
– schistosomi (infectia se numeste schistosoma sau schistosomioza)
– apicomplexa protoxoans (infectia se numeste criptosporidioza)
– bancrofti (infectia se numeste filariasis – afecteaza direct ganglionii limfatici)
– paduchi, scabie
8 simptome frecvente de infectie cu parazitii:
1. Oboseala cronica – Oboseala cronica insotita de simptome asemanatoare gripei: apatie, depresie, tulburari de concentrare si de memorie, ar putea fi simptome fizice, emotionale si mentale ca urmare a malnutritie rezultate din lipsa de carbohidranti, grasimi, vitamine (in mod special A si B12) din cauza prezentei unor paraziti in organism.
2. Sindromul de colon iritabil- parazitii pot duce la inflamatii ale celulelor peretelui intestinal, dand nastere la o varietate de simptome gastrointestinale, sindrom de malabsorbtie al nutrientilor vitali, mai ales ale substantelor grase.
Sindromul de malabsorbtie se va manifesta prin scaune voluminoase si steatoree.
3. Schimbări în consistenţa materiilor fecale sau o uşoară senzaţie de diaree care durează mai mult de două spătămâni.
4. Nervozitate – Substantele toxice metabolice parazitare pot avea rol de iritanti asupra sistemului nervos centra. Nelinistea si anxietatea sunt adesea rezultatul investarii parazitare sistemice.
Dupa incheierea unei cure naturale de dezintoxicare si de tratare a parazitului, bolnavul se poate schimba radical: greuteatea poate ajunge la normal, problemele pielii dispar, iar personalitatea poate fi mult mai placuta.
5. Probleme de greutate:
Un studiu recent a aratat ca infectia cu un parazit din clasa protozoarelor poate duce la sindromul metabolic. Obezitatea este principalul simptom al sindromului metabolic.
6. Dureri articulare si musculare – parazitii migreaza, sub forma de chisturi prin fluidele organismului, iar unii din viermii care ies din chisturi patrund in muschi. O daca ce acest lucru s-a produs, se va instala durerea si adesea se considera ca este produsa de boli, cum este ca artrita.
Durerile si inflamatia muschilor ar putea fi provocate de leziuni ale tesuturilor cauzate raspunsul imun al organismului ca urmare a prezentei parazitilor.
7. Anemia – Unele tipuri de viermi intestinale se ataseaza la mucoasa intestinelor si extrag (pentru a supravietuii) nutrientii de la gazda umana. Daca sunt prezenti in umar destul de mare, acestia pot determina pierderi de sange suficiente pentru a declansa un deficit de fier care ar putea fi, uneori, chiar si fatal.
8. Digestia lenta:
Conform Dr. Oz, parazitii intestinali sunt cauza simptomelor digestive anormale, cum ar fi dureri abdominale si crampe. Parazitii intestinali includ ascaridiaza, oxiurii si teniile.
Surse: : www.healthandhealthyliving.com