Motivul pentru care ADN-ul tau este responsabil pentru greutatea ta excesiva – nu tu

Motivul pentru care ADN-ul tau este responsabil pentru greutatea ta excesiva – nu tu

Daca te-ai luptat cu greutatea ta pentru orice perioada de timp, probabil ca ai auzit cateva vorbe de duh frustrante: „Esti ceea ce mananci!” sau „Caloriile intra, caloriile ies!”

Poate ca ai incercat dieta dupa dieta, doar ca sa te gasesti exact in punctul in care ai inceput cu cateva luni sau ani in urma. Sa fie ceea ce mananci? Cat de mult mananci? Ce spui de exercitiile pe care le faci? Sau esti doar TU? Pentru multi din cei care se lupta cu cresterea in greutate si obezitatea, dietele cu efect yo-yo si ciclu de frustrare si triumf sunt foarte familiare.

Obezitatea in America

Obezitatea este definita ca o conditie in care corpul a acumulat prea multa grasime corporala. Este adesea masurata folosit indicele de masa corporala, un calcul pe baza raportului dintre inaltimea si greutatea unui individ. Desi conditia este tratata deseori ca o problema cosmetica, este important sa mentionam ca o varietate de probleme de sanatate, precum bolile cardiace, accidentele vasculare, tensiunea arteriala crescuta, diabetul de tip 2, apneea somnului si altele, au fost legate de supraponderabilitate sau obezitate.

In ciuda severitatii bolilor asociate cu aceasta, rata obezitatii este in continua crestere, cu precadere in cazul obezitatii adultilor peste 20 de ani cu o crestere de la 13,4% in anii 60 la 35,7% in 2010, si un ingrijorator 39% supraponderali si 13% adulti obezi peste varsta de 18 ani in populatia din 2014 a Statelor Unite. Astazi, americanii sunt cu 10 kilograme mai grasi in medie decat in anii 60.

La scara globala, obezitatea a atins proportii epidemice cu aproximativ 1,5 miliarde de adulti intrand in categoriile de supraponderali sau obezi. Cateva studii sugereaza ca numarul ar putea ajunge la 3 miliarde pana in 2030.

Este obezitatea genetica?

Conceptul de natura versus ingrijire este o dezbatere nesfarsita si continua in comunitatea stiintifica si abia recent a fost aplicat la predispozitia unei persoane spre obezitate.

Timp de multi ani, minti atat stiintifice cat si non-stiintifice au crezut ca mediul la care suntem expusi in timp ce crestem contribuie mai mult la trasaturile noastre specifice decat alti factori ereditari.

Se pare insa ca s-ar putea sa nu fie cazul.

Incepand cu studiile publicate pe gemeni in anii 70 si accelerate de disponibilitatea testarii genetice dupa finalizarea Proiectului Genomului Uman, oamenii au inceput sa se indoiasca de notiunea ca trasaturile sunt determinate in principal de mediul in care traim. In schimb, lucrarile din cadrul comunitatii stiintifice s-au mutat spre intelegerea rolului jucat de genetica in determinarea a ceea ce esti TU.

Articolul continuă după reclame

Recent, studiile au dezvaluit o contributie puternica a geneticii in determinarea indicelui de masa corporala al unei persoane si predispozitiei catre obezitate. De fapt, aceasta influenta genetica poate fi atat de semnificativa incat unele studii au estimat ca greutatea corporala si obezitatea sunt 65 – 80% predeterminate de compozitia genetica a unei persoane.

Genele obezitatii

In timp, numarul genelor asociate cu obezitatea a crescut. Cercetatorii s-au concentrat pe doua tipuri primare de obezitate: monogenica si poligenica. Obezitatea monogenica este o conditie in care indivizii cu mutatii specifice intr-o singura gena pot conduce la obezitate. Obezitatea poligenica pe de alta parte, forma mai comuna de obezitate, se refera la obezitatea cauzata de efectul combinat al variatiei multiple a genelor. In 2001, cercetatorii au gasit sase gene legate de obezitatea monogenica si niciuna legata de obezitatea poligenica. In 2008, numarul a crescut la opt gene monogenice si patru gene poligenice.

Estimarile recente au gasit noua locatii genetice direct asociate cu obezitatea si cincizeci si opt de mutatii cu un efect combinat asupra acestei conditii. Evident, intelegerea genomului uman continua sa creasca simultan cu intelegerea bolilor umane.

Un studiu care a inclus 775 de pacienti adulti obezi si 3197 de pacienti de control au descoperit ca participantii cu o mutatie specifica in gena FTO au avut o probabilitate mai mare de 1,5 ori de a fi extrem de obezi decat cei care nu aveau aceasta mutatie.

Cercetarile din spatele acestor legatura genetice cu obezitatea nu sunt limitate doar la adulti. Studiile pe copii au aratat de asemenea influente genetice asupra obezitatii. Testele genetice facute pe 1509 copii cu obezitate extrema si 5380 de copii cu greutate normala au descoperit ca mutatiile in patru gene (LEPR, PRKCH, PACS1 si RMST) au fost asociate cu obezitatea extrema, cu mutatiile din genele acestea oferind o probabilitate de instalare timpurie a obezitatii de 1,42, 1,5, 1,22 si respectiv 1,67 ori mai mare. Asocierea dintre mutatiile altor catorva gene studiate anterior si obezitate au fost si ele reproduse in acest studiu.

Nu te ingrijora

Cu toate aceste statistici, este usor sa te simti descurajat.

Vestea buna este ca oamenii pot si reusesc sa depaseasca aceasta predispozitie catre obezitate in fiecare zi. Cei cu un risc genetic pentru cresterea in greutate si obezitate pot utiliza informatia din testele ADN pentru a lua decizii legate de stilul de viata mai bine informati si schimbari care ii vor ajuta sa atinga apogeul sanatatii lor.

Cu modificari adecvate in stil de viata si nutritie, este posibil sa atingi si sa mentii o greutate sanatoasa chiar daca ai o predispozitie catre obezitate. In repetate randuri, s-a demonstrat ca schimbarile mici si constante in nutritie, exercitii, somn si suplimente pot avea un real impact asupra sanatatii tale generale.

Sursa: theheartysoul.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook