Motivele infectarii cu ciuperca de piele si cum putem preveni aparitia ei!

Micozele cutanate sau ciupercile pielii sunt un grup de afectiuni parazitare care ne afecteaza intr-un mod sau altul de-a lungul vietii noastre.

Micozele sunt localizate la nivelul mucoaselor si/sau al pielii. De la inceputul vietii, nou nascutii si sugarii pot dezvoltacandidoze

ale mucoaselor cum este stomatita candidozica, sau candidoza de scutece.

Majoritatea formelor de micoze cutanate au un aspect clasic si se pot diagnostica foarte usor de catre medicul specialist. Pentru formele mai diferite sau “alterate” de pacient prin aplicarea diferitelor creme primite sau cumparate de la farmacii este nevoie de o serie de investigatii.

Diagnosticul de certitudine presupune examinarea produsului patologic – prin scuama, unghie, par – la microscop, cultura produsului patologic pe mediu ce cultura. Aici se permite identificarea specie fungica, care necesita o incubare de 2-3 saptamanii – si examinarea leziunii cu Lampa Wood.

Ciuperca piciorului este cea mai frecventa infectie micotica.

Ea poate aparea dupa pubertate, incidenta crescand continuu o data cu inaintarea in varsta. Aparitia ei este favorizata de caldura si umiditate, transpiratie excesiva.

Transmiterea acestei ciuperci care este foarte contagioasa, se face direct de la bolnav la omul sanatos mai ales indirect prin folosirea obiectelor contaminate – ciorapi, prosoape, slapi – sau folosirea in comun a vestiarelor, piscinelor, saunelor.

Ciupercile de piele nu sunt foarte periculoase, dar sunt extrem de inestetice si de enervante. In acest articol va vom explica de ce apar cipercile pe piele si ce puteti face pentru a le preveni.

Persoanele cele mai predispuse la a dezvolta ciuperci de piele sunt:

– Persoanele care transpira mult (ciupercile apar in medii umede)

– Persoanele cu un sistem imunitar slab

– Persoanele care lucreaza foarte aproape de alte persoane, cum ar fi medicii, asistentele etc.

– Persoanele care au luat antibiotice mult timp

Ciupercile apar in zonele cu umezeala ale corpului, mai exact in zona axilei, pe picioare, in zona organelor genitale sau acolo unde pielea tinde sa faca anumite cute.

O metoda prin care puteti lua ciuperci de piele est sa intrati in contact cu o alta persoana deja infectata, asa ca fiti cu mare bagare de seama mai ales cand mergeti in locuri publice cum ar fi piscinele sau vestiarele.

Ciupercile prefera zonele umede ale corpului. De aceea este foarte important sa aveti o igiena corporala corecta, sa va curatati bine pe picioare, sa va stergeti bine dupa baie, sa purtati haine din materiale in care nu transpirati, cum ar fi bumbacul. Vara, femeile trebuie sa fie foarte atente sa curete si sa mentina uscata zona de sub sani.

Articolul continuă după reclame

Persoanele cu un sistem imunitar slab sunt mai predispuse la a lua diverse ciuperci de piele. De aceea, este recomandat sa aveti o dieta echilibrata, sa consumati multe fructe si legume, iaurturi probiotice. Ciupercile se hranesc cu zahar asa ca aveti grija sa reduceti consumul de dulciuri si alte alimente procesate. Somnul, odihna si hidratarea sunt si ele foarte importante.

Ciupercile se extind si se iau foarte usor. Asadar, evitati sa va scarpinati zona cu pricina caci se poate infecta si raspandi rapid. Neaparat, sa aveti mereu pielea curata.

Tratamentul ciupercilor depinde depinde de severitatea si forma clinica a ciupercii, dar in principiu ele se pot trata la domiciliu.

Spre exemplu, onicomicoza sau ciuperca unghiei este o boala cronica a unghiilor care apare atunci cand germenul patogen invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si patul ungial. Aceasta infectie fungica este relativ frecventa si afecteaza mai ales unghiile de la picioare.

Debutul este printr-o pata albicioasa sau galbuie, care se extinde si in timp unghia se ingroasa si incepe sa isi piarda transparenta.

Initial afectarea este unilaterala, dar in lipsa tratamentului, micoza se extinde si afecteaza toate unghiile. Aceasta afectiune nu doare si nu mananca. Tratamentul onicomicozei dureaza intre 6 si12 luni, in functie de localizare, 6 luni pentru unghiile de la mana si intre 9-12 luni pentru unghiile de la picioare. Din cauza duratei tratamentului, majoritatea pacientilor renunta la el iar micoza revine si incepe intrarea intr-un cerc vicios.

Un alt tip de ciuperca este cea de pe trunchi si membre care se intalneste la toate varstele. Cam la 75% din cazuri, sursa de contaminare este animalul – cainele, pisica, bovina.

Ea se manifesta prin leziuni rotunde cu centrul palid si periferia mai intens rosiatica, care se asociaza sau nu cu o senzatie de usturime si mancarime. Aceasta are manifestari similare cu alte boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau eczema sau lichenul.

Pecinginea este o boala a pielii cauzata de un virus sau ciuperca. Acesta este transmis de catre oameni sau animale prin contact.

Din fericire, ciupercile de piele nu sunt periculoase si pot fi tratate cu usurinta, mai ales daca veti avea si suportul unui medic. Daca veti urma indicatiile medicului si masurile de preventie, veti scapa indata de ciuperca.

SURSA : www.centralreaders.com

Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook