SANATATE

Medicii atentioneaza: Este deseori confundat cu refluxul gastroesofagian, dar poate fi un cancer care se dezvolta repede

Recent, numarul celor care s-au imbolnavit de cancer esofagian a crescut considerabil si, din pacate, este in continua crestere. Statisticile spun ca pana in anul 2025, numarul pacientilor de cancer esofagian va creste cu 140%.

Marea problema a acestui tip de cancer este ca deseori este confundat cu refluxul gastroesofagian sau pur si simplu dificultatea de a inghite.

Doctorii avertizeaza ca ignorarea si non-investigarea simptomelor ca refluxul gastroesofagian pot conduce la rezultate fatale, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Jay Rensberger.

Desi suferea de reflux gastroesofagian, in ciuda insistentelor sotiei sale, Jay nu a consultat un medic si a continuat sa ia medicamente pana ce situatia i s-a inrautatit considerabil. In final, medicii i-au sugerat sa faca o endoscopie, o procedura de examinare a tractului gastrointestinal si a esofagului. In urma examinarii, Jay a fost diagnosticat cu cancer esofagian si, din fericire, a putut fi operat. Jay a fost doar norocos!

Cancerul esofagian este o boala in care celule maligne se formeaza in tesutul esofagian. Esofagul este conductul muscular care transporta alimentele si lichidele dinspre cavitatea bucala spre stomac.
Peretele esofagian este format din cateva straturi tisulare, incluzand membrana mucoasa, musculara si tesutul conjunctiv.

Cancerul esofagian incepe din stratul superficial si pe masura ce creste se intinde spre straturile din grosimea esofagului.

Cele mai frecvente doua tipuri de cancer esofagian sunt numite dupa tipul de celule care devin maligne:

– carcinomul scuamos:

cancerul care apare in celulele scuamoase, celulele subtiri, plate care tapeteaza esofagul; acest tip de cancer este frecvent intalnit in portiunile superioare si mijlocii ale esofagului, dar poate sa apara oriunde pe lungimea acestuia, fiind numit si carcinom epidermoid

– adenocarcinomul:

Articolul continuă după reclame

cancerul care apare in celulele glandulare (secretorii), care produc si elibereaza fluide, cum ar fi mucusul; adenocarcinomul se formeaza de obicei in portiunea inferioara a esofagului, in apropierea stomacului.

Cancerul esofagian este rareori detectat in timp util din cauza ca simptomele sale se confunda cu simptome ale refluxului gastroesofagian si sunt ignorate. Tocmai de aceea, rata mortalitatii celor care sufera de cancer esofagian este foarte ridicata, numai 20% ajung sa se vindece.

In plus, cancerul esofagian apare de 4 ori mai frecvent la barbati decat la femei.

Investigatii:

Testele care examineaza esofagul sunt folosite la detectarea si diagnosticul cancerului esofagian.
Pot fi folosite urmatoarele teste si proceduri:

– radiografia toracala:

o radiografie a organelor si oaselor toracice; razele X reprezinta un tip de energie care poate traversa organismul si are proiectie pe un film, realizand o imagine a regiunilor din organism

– tranzit baritat:

o serie de radiografii ale esofagului si stomacului; pacientul bea un lichid care contine bariu (un component metalic alb-argintiu), lichid care captuseste esofagul si care este vizibil pe radiografie; procedura se mai numeste radiografie gastrointestinala superioara seriata

-esofagoscopie

– o procedura prin care se vizualizeaza interiorul esofagului, pentru verificarea existentei unor portiuni anormale; un endoscop (un tub subtire, cu lumina la capat) este introdus prin gura sau nas in jos, spre esofag; prin acest procedeu se pot lua portiuni de tesut pentru biopsie

– biopsie

– extirparea unor celule sau tesuturi pentru a fi examinate microscopic; biopsia mucoasei din zone diferite ale esofagului inferior poate detecta esofagul Barrett in stadii incipiente.
Biopsia se face de obicei in timpul esofagoscopiei. Uneori aceasta poate arata anomalii in esofag care nu tin de cancer, dar se pot transforma cancerigen.

Publicitate

This website uses cookies.