5 portii de legume si fructe putin dulci.
Cred ca asa ar fi mai corect.
Legume mancate intregi.
Eu le prefer crude de obicei. Imi place telina cruda. Imi place conopida cruda.
Despre varza nici nu mai vorbesc. Pot sa mananc broccoli crud.
Fructele tot crude sunt cele mai bune.
Fructele putin glucidice, care aduc foarte multe alte beneficii – fibre, antioxidanti, polifenoli, vitamine, minerale.
O sa repet pentru a n-a oara – sucurile de fructe si curele cu sucuri de fructe pentru detoxifiere sunt de fapt o cura de intoxicare cu fructoza.
Fructoza are o cale metabolica speciala prin care se transforma rapid in trigliceride. Pe scurt – ingrasa groaznic.
Siropul de fructoza derivat din porumb ( NB – modificat genetic ) si folosit in tot ceea ce inseamna bauturi carbogazoase, cofetarie si chiar patiserie ( oriunde citesti pe etichete sirop de fructoza – glucoza ) este si mai periculos.
Repet – nu am o problema cu 1-2 mere, 100-200 grame de fructe de padure, o portocala, un grapefruit – ma rog, fiecare cat poate sa manance in limita glucidelor si a efortului fizic, dar ma ingrozesc de fiecare data cand aud tot felul de diletanti pe la TV care vorbesc de aceste cure de dezintoxicare. Parca am fi toti intoxicati, nenica.
Orice substanta se detoxifica prin METABOLIZARE.
Exista doua faze ale metabolismului, foarte bine studiate in farmacologie. Acolo trebuie sa stii clar ce se intampla.
Deci, daca dau medicamentul X trebuie sa stiu in cat timp isi face efectul, cand are concentratia maxima plasmatica, pe unde se elimina, ce organ streseaza, ce tip de efecte toxice are samd.
Acolo trebuie sa le stii perfect. Medicamentele respective nu sunt o gluma, ci niste gloante magice.
Dozate corespunzator salveaza vieti.
Dar supradozate pot ucide. Subdozate nu au efectul scontat
. Totodata, in functie de anumiti timpi de injumatatire calculezi urmatoarea doza.
Si in functie de modul de eliminare stabilesti scheme terapeutice complexe.
Ma rog, este complicat si nu face subiectul discutiei. Dar am spus lucrurile astea pentru a intelege ca DETOXIFIEREA este foarte bine studiata.
Faza I a metabolismului inseamna de obicei reactii de oxidare, reducere, hidroxilare .
Faza a II-a inseamna de obicei conjugari : glucuronidare, suflatare, acetilare, conjugare cu glutation. Glutationul este extrem de important.
Se ma numeste si gama-glutamil-cistenil-glicina. Glutationul este probabil unul dintre cei mai importanti agenti detoxifianti in organism.
Cuplarea substantelor pe glutation se face prin intermediul glutation-S-tranferazei.
Enzima asta poate fi potentata de o gramada de substante. Un exemplu interesant este ceaiul verde care o face sa munceasca mai repede.
Glutationul poate fi crescut prin administarea orala de precursori. Unul dintre cei mai cunoscuti este NAC – N-acetil-cisteina.
Mai sunt SAMe, proteinele din zer si multi altii.
Glutationul simplu nu se absoarbe din tractul intestinal – atentie la sarlataniile care se fac adesea prin promovarea diverselor suplimente de glutation.
Fara sa intru in prea multe detalii o sa-ti spun ca detoxifierea se face in corpul tau, predominant in ficat si rinichi.
Daca feresti aceste doua organe de substante toxice, poti sa fii sigur ca nu vei avea nevoie de vreo ‘clisma pe gura la suprapret ‘ din categoria ColonShit (TM) care iti promite detoxifierea.
Deci, mare atentie la acest cuvant.
Este foarte des folosit – chiar si saptamana trecuta l-am auzit la emisiuni de monden, de catre oameni pe care daca i-ai intrebat ce inseamna de fapt detoxifiere – pe bune, s-ar uita la tine de parca i-ar fi lovit boala vitei de vie.
Fructele și antioxidanții
Fructele și antioxidanții
Se pare ca anumite fructe sunt doldora de antioxidanti si ar ajuta in prevenirea cancerului. Din cele din poza, cele cu putine glucide merg daca stam sub 30 grame de carbo sau sub 50 si faci sport.
Eu o sa scriu aici glucidele nete – doar alea se socotesc pentru fiecare – kiwi – 10%, afine -12%, lamaie – 6%, lime -9% ( eu am zis la un moment dat ca lamaia mi se pare dulce ), capsuni – 6% , struguri 16%, goji – 50% , acai – 8%, rodie – 15%, mar – 10 %, avocado – 1 %, dragon fruit – 8%, sousop -14%, mangosteen – 16%, noni – 70%.
Din toate astea, dupa parerea mea, se pot utiliza marul, kiwi, afinele, lamaia, capsunile, avocado. Cam atat.
Celelalte au prea multi carbs. Evident, murele au 4-5% si intra si ele lejer in categoria super fructe, iar zmeura vreo 6 % si este si ea incredibil de buna. Totusi, nu va lasati pacaliti de superfructe.
Sau de reclamele pentru sucuri de supefructe.
Nu sunt ceea ce par si in nici un caz nu slabim de la ele.
Eu am tot descris mecanismul prin care se ard grasimile si nu il voi mai relua.
In alta ordine de idei, scortisoara de exemplu are o capacitate antioxidanta in vitro (ORAC) cu mult mai mare.
Idem ierburile, condimentele si ciocolata neagra.
Oricum, si aici exista diverse controverse si mult marketing.