Legatura dintre nivelul de magneziu din organism si aparitia dementei

Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate “Neurology,” informeaza webmd.com.

Studiul, la au participat 9.500 de adulti, arata ca riscul declansarii dementei poate creste cu pana la 30% in randul persoanelor ale caror analize medicale au dezvaluit prezenta magneziului in organism in afara valorilor optime.
“In prezent, nivelul de magneziu nu face parte din setul de analize de rutina efectuate in clinici.

In cazul in care rezultatele studiului nostru sunt confirmate, nivelul de magneziu ar putea fi utilizat pentru a depista din timp riscul crescut pentru declansarea dementei, in special in randul persoanelor care inregistreaza un nivel scazut al acestui mineral vital pentru sanatatea organismului,” declara Dr. Brenda Kieboom, medic in cadrul Centrului Universitar Erasmus din Rotterdam.

“In prezent nu putem demostra daca nivelul crescut sau redus de magneziu in organism duce in mod inevitabil la declansarea dementei. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a vedea daca introducerea suplimentelor alimentare pe baza de magneziu ar putea reduce acest risc,” adauga specialista.

Persoanele care au un nivel scazut de magneziu in organism sunt cele care utilizeaza tratamente diuretice si din a caror dieta alimentara lipsesc spanacul, migdalele, soia, cerealele integrale, iaurtul si avocado.
Pentru a realiza acest studiu, Dr. Kieboom si colegii sai au colectat datele medicale a 9.569 de persoane cu o vasta medie de peste 65 de ani. Acestora li s-au efectuat teste pentru identificarea nivelui de magneziu din sange.

Articolul continuă după reclame

Cercetatorii au impartit voluntarii in cinci grupuri pe baza nivelului de magneziu prezent in organism.
Cei care au avut cel mai mare si cel mai mic nivel de magneziu au fost predispusi declansarii dementei, arata raportul specialistilor.
Pe perioada studiului, ce a durat opt ani, 823 de participanti au dezvoltat dementa, iar 662 dintre acestia au fost diagnosticati cu Alzheimer.
Din cele 1.800 de persoane care faceau parte din grupul cu nivelul cel mai scazut de magneziu, 160 de persoane au dezvoltat dementa pe parcursul studiului. Aceleasi rezultate au fost inregistrate si in randul participantilor ce au fost incadrati in grupul cu un nivel ridicat de magneziu in organism.
Constatarile au fost similare chiar si dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare alti factori ce ar putea afecta riscul declansarii dementei, precum greutatea corporala, fumatul, consumul de alcool si problemele renale.
Cu toate acestea, Dr. Sam Grandy – director al centrului pentru Sanatatea Cognitiva din Mount Sinai, New York – este de parere ca un nivel ingrijorator de magneziu in organism este identificat in special in randul persoanelor ce sufera de alcoolism si de subnutritie. “Nu ma ingrijorez in privita unui nivel scazut de magneziu in organism in randul persoanelor care nu sufera de aceste probleme,” conchide acesta.
Sursa: medlive.hotnews.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook