Se întâmplă adesea ca seara să adormi greu, iar dimineața să nu te poți trezi? Atunci este foarte posibil să suferi de insomnie. Odată instalată insomnia, randamentul la muncă scade, încep să apară durerile de cap și senzația continuă de oboseală. Netratată la timp, insomnia poate fi cauza principală a apariției stresului, a anxietății și a depresiei. Acest tip de insomnie este acută, adică de scurtă durată.
Somnul suficient și odihnitor este foarte important pentru sănătatea mentală, dar și pentru cea fizică. Cele șapte ore de somn pe noapte nu doar că ne cresc vizibil calitatea vieții, ci și randamentul de peste zi. Insomniile pot fi cauze ale scăderii performanțelor la serviciu și, așa cum spuneam anterior, creează anxietate, atacuri de panică și chiar depresie.
Insomnia poate avea nenumeroase cauze. Dintre cei mai întâlniți factori de risc de apariție a acesteia fac parte: în cazul femeilor – schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual, în sarcină sau la menopauza, în cazul persoanelor trecute de 60 de ani – schimbarea rutinei zilnice, dar și afecțiunile cronice, în cazul persoanelor stresate apare insomnia temporara (cronică), dar și în cazul persoanelor care nu respectă o rutină a somnului.
De obicei, durata somnului nocturn variază în funcție de vârstă. Conform experților, fiecare ar trebui să dormim astfel:
Melatonina, cunoscută și ca hormonul somnului, este un hormon natural produs de glanda pineală (epifiză) din creier și apoi eliberat în sânge. Sinteza și secreția melatoninei în creier este corelată cu momentul diurn.
Mai exact, întunericul stimulează glanda pineală pentru sinteza de melatonină, iar lumina oprește sinteza acesteia. Astfel, hormonul somnului reglează ritmul circadian și sincronizează ciclul somn-veghe cu noaptea si ziua.
Hormonul somnului se poate produce și în laborator ca supliment alimentar sub formă de comprimate. Așadar, melatonina faciliteaza trecerea din starea de veghe în cea de somn și contribuie la realizarea unui somn consistent și de calitate.
Ca tratament pentru insomnie, specialistul poate recomanda suplimente ce conțin melatonină, precum Naturalis SomnControl.
Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe bază de melatonină, valeriană, magneziu, L-Triptofan, mac-californian si vitamina B6 recomandat persoanelor care au dificultați în a adormi, în perioade de suprasolicitare în urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum și persoanelor care lucrează pe timp de noapte sau care se confruntă cu schimbări de fus orar. Suplimentul alimentar se poate achiziționa din farmaciile Catena.
This website uses cookies.