Articole

Ingredientul ieftin din bucatarie care te ajuta sa indepartezi pesticidele de pe fructe

Tot ceea ce iti trebuie este un ingredient simplu, iar in acest fel vei indeparta pesticidele de pe fructele tale preferate.

Poate nu te-ai fi gandit la asta, dar dupa ce vei citi despre concluziile celui mai recent studiu din domeniu, este posibil sa incepi sa iti speli fructele si legumele mai bine.

De ce? Pentru ca fructele si legumele tale preferate sunt probabil „acoperite” de pesticide.

Daca pana acum doar spalai cu putina apa un mar dulce, inainte de a-l servi ca gustare, trebuie sa stii ca nu ti-ai facut nicio favoare. Se pare ca exista o singura modalitate corecta de a spala si de a indeparta pesticidele de pe fructele tale – si ai nevoie de un ingredient obisnuit, de uz casnic, pentru ca „magia” sa se intample.

Potrivit unui studiu recent publicat in „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, folosirea bicarbonatului de sodiu este cea mai buna metoda de a scapa de acele substante chimice nedorite de pe fructele pe care le mananci.

Oamenii de stiinta, scrie rd.com, au aplicat trei metode diferite de spalare la un lot de mere Gala: inalbitor, bicarbonat de sodiu sau apa simpla de la robinet. Apoi cercetatorii au urmarit nivelurile pesticidelor pe parcursul procesului.

Articolul continuă după reclame

Iata ce au descoperit: merele care au fost lasate la inmuiat intr-o solutie facuta dintr-o concentratie de 1% bicarbonat de sodiu si multa apa, vreme de 8 minute, au avut in mod semnificativ mai putine pesticide pe suprafata lor, comparativ cu merele care au fost lasate in celelalte doua zone, in solutie de inalbitor sau in apa de la robinet.

Dupa 12 – 15 minute de inmuiere, aproape toate reziduurile de pesticide au disparut de pe mere.

De ce functioneaza bicarbonatul de sodiu, dintre toate variantele?

Se pare ca bicarbonatul de sodiu (folosit in gastronomie, cat si pentru curatare sau ca ingredient in pasta de dinti) este foarte bun la descompunerea a doua tipuri de pesticide, in special: tiabendazolul si phosmetul.

Dar aceasta nu este, in mod deosebit, o abordare care se potriveste in toate cazurile, pentru ca bicarbonatul de sodiu s-ar putea sa nu aiba acelasi efect asupra altor substante chimice.

In plus, bicarbonatul de sodiu nu poate ajunge la pesticidele care au patruns in coaja fructelor, chiar daca produsul a fost spalat.

Citeste continuarea pe doc.ro

Publicitate

This website uses cookies.