Apa este extrem de importanta pentru creierul nostru intrucat ea este cea care asigura buna functionare cognitiva si ajuta in preventia dezvoltarii bolii Alzheimer si a altor boli mentale, ne spun specialistii in neurostiinta.
O gandire neclara si in ceata este specifica tututor persoanelor, chiar si celor mai inteligente, atunci cand sunt distrase, obosite sau cand nu se alimenteaza corect, insa acelasi lucru se intampla si unei persoane care nu se hidrateaza suficient.
Exat ca un fruct deshidratat, creierul si orice alt tesut al corpului nostru se poate deforma intrucat marimea celulelor se reduce daca nu au suficient lichid care sa le mentina pline. Apa este esentiala pentru sanatatea celulelor grase si pentru functionarea optima a creierului.
Iata ce se intampla in corpul tau atunci cand acesta nu este hidratat suficient.
Sunt multe simptome atat fizice cat si mentale pe care le resimte un corp deshidratat. Toate celulele au nevoie de apa, nu numai creierul, dar, avand in vedere ca el este cel care ne controleaza toate functiile organismului, efectele nocive ale nehidratatrii asupra creierului sunt cele care primeaza.
Deshidratarea tesuturilor creierului determina:
– Dureri de cap
– Ameteala
– Gandire incetosata
– Confuzie
– Lipsa de energie
– Proasta dispozitie
Lipsa de apa duce la micsorarea creierului afectand in mod direct volumul ventricular al creierului, locul in care se afla lichidul cerebral spinal. Lichidul cerebral spinal este important pentru creier intrucat este cel care absoarbe nutrientii si elimina reziduurile.
Cand nu consumati apa suficienta, corpul se simte slabit, atat fizic cat si mental. Greutatea creierului scade, iar acesta devine mult mai putin eficient. O persoana deshidratata trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a realiza anumite activitati cognitive de baza, zonele frontala si parietala ale creierului vor fi suprasolicitate si incalzite, iar output-ul cognitiv va fi unul foarte slab. O persoana deshidratata nu va fi capabila sa vizualizeze, sa planifice sau sa ia anumite decizii simple.
De asemenea, deshidratarea cauzeaza reducerea cantitatii de materie cenusie si materie alba, scaderea nivelului de lichid cerebral spinal, simptomele fiind foarte asemanatoare cu cele ale bolii Alzheimer.
In ceea ce priveste cantitatea de apa pe care trebuie sa o consumam zilnic, aceasta depinde de la om la om. Cel mai bine este sa ne orientam dupa culoarea urinei. Daca aceasta este de culoare galben deschis si daca urinam la fiecare 2-3 ore, inseamna ca organismul nostru este bine hidratat.
Totusi, in general, este bine sa bem minim 2 l de apa pe zi. Creierul nostru are nevoie si de sodiu (sare) si potasiu pentru a absorbi apa, asa ca, fara sa faceti abuz, asigurati-va ca mancati si alimente care contin sodiu si potasiu.
SURSA: www.powerofpositivity.com
This website uses cookies.