Persoanele trecute de 40 de ani deseori se confrunta cu spondiloza cervicala, o afectiune cauzata de cele mai multe ori de modul sedentar de viata si de supraponderabilitate.
Insa uneori ea poate sa fie cauzata de o trauma, de o pozitie vicioasa in care s-a stat timp indelungat sau de o predispozitie genetica.
Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o conditie degenerativa a coloanei cervicale, ce afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivelul gatului (cum este cazul herniei de disc),
precum si continutul canalului spinal (radacinile nervilor si/sau maduva spinarii).
Atunci cand are loc deshidratarea si micsorarea discurilor intervertebrale, cand apar osteofitele si are loc alterarea cartilajelor articulare si a discurilor intervertebrale, se dezvolta osteoartrita.
Aceasta afectiune este destul de complexa pentru ca ea genereaza nu doar dureri caracteristice, ci si ameteli, dureri de cap, furnicaturi, tulburari motorii si chiar o pierdere a fortei bratelor.
Insa nici asta nu este tot. Daca nu este tratata spondiloza poate degenera in cervicobrahialgie degenerativa, afectiune caracterizata prin injuria
maduvei si a radacinilor nervoase. Iata de ce , daca stii ca ai spondiloza cervicala, este cazul sa iei masuri de rigoare.
In primul rand, daca suferi de aceasta afectiune, ar trebuie sa incepi sa dormi pe o perna ortopedica. Aceasta metoda de tratare este cea mai simpla si extrem de eficienta.
De asemenea, se recomanda sa administrezi timp de cateva zile preparate inflamatorii, insa nu mai mult, pentru ca acestea dau efecte adverse la stomac.
Masajul terapeutic este la fel de recomandat. Acesta poate fi manual sau electric si urmareste relaxarea musculaturii spatelui si implicit redarea mobilitatii vertebrelor.
Exercitiile si gimnastica speciala sunt binevenite. Datorita lor se va activa circulatia sanguina la nivelul vertebrelor, se va redobandi forta musculara si se vor calma durerile.Insa aceste exercitii trebuie facute sub supravegherea sau avand permisiunea kinoterapeului.
Exista multe tipuri de exercitii pentru spondiloza cervicala, care presupun in prima etapa o incalzire generala a muschilor si a miscarii lente de aplecare si ridicare a capului, dupa care se poate trece la rotiri usoare ale cefei, trunchiului si bratelor. Miscarile trebuie facute de fiecare data lent, iar atunci cand ele genereaza dureri trebuiesc oprite.
Tratament
Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor. Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a prejudiciului permanent al nervilor si a coloanei vertebrale.
1. Medicamente – Daca analgezicele fara prescriptie medicala nu ajuta, medicul va poate recomanda:
acetaminofen
miorelaxante
anticonvulsivante
antiinflamatoare
injectii cu steroizi
2. Terapie – Un terapeut va poate invata exercitii, pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.
3. Chirurgie – In cazul in care tratamentele conventionale nu reusesc sau daca semnele si simptomele neurologice – cum ar fi slabiciunea bratelor sau a picioarelor – se agraveaza, este nevoie, probabil, de interventie chirurgicala, pentru a mari spatiul alocat pentru maduva si radacini nervoase.
Interventia chirurgicala poate implica eliminarea unui disc herniat sau osteofite ori indepartarea unei parti a unei vertebre.
Sursa:sanatosi.com
This website uses cookies.