Una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului este hepatita.
Fie ca vorbim de tipul A, care face ravagii in comunitatile mari unde igiena este deficitara, fie ca vorbim de tipurile B si C care distrug ficatul pe ascuns. Conform statisticilor mondiale, una din 12 persoane sufera de hepatita, fara sa stie de acest lucru. Tu cand ti-ai facut ultima data analizele?
Tipuri
Hepatitele acute – sunt cele care evolueaza in mai putin de 3 luni
– Hepatilele virale:
Hepatita virala a (hepatita epidemica)
Hepatita virala b
Hepatita virala c
– Hepatitele cronice
Hepatita cronica cu virus b
Hepatita cronica cu virus c
– Hepatitele toxice si medicamentoase:
Hepatita toxica
Hepatita alcoolica
– Hepatita autoimuna
1. Hepatita reprezinta procesul de inflamare a ficatului insotit sau nu de aparitia unor leziuni permanente ale tesutului hepatic. Boala poate fi acuta cand dispare intr-un interval de pana la 6 luni sau cronica, atunci cand necesita tratament si dupa aceasta perioada.
In functie de tipul virusului care a provocat infectia, hepatita se poate vindeca in mod spontan, dispare in cateva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroza si cancer hepatic.
2. In cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatita virala A, hepatita virala B si hepatita virala C. Mai rar, pot sa apara si formele de hepatita virala D (Delta), hepatita virala E si hepatita virala G. Noi dovezi stiintifice aduc insa in discutie existenta unor alte virusuri hepatice, mai putin cunoscute.
3. Dintre acestea, cele mai putine riscuri de cronicizare sunt in cazul hepatitei A. Tipurile B si C in formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, de multe ori avand evolutie fatala. De exemplu, virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.
15-25% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B mor din cauza complicatiilor bolii. Nici in privinta hepatitei virale C lucrurile nu stau mai bine, 80% din totalul cazurilor devenind cronice. Si ca o comparatie, hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza si cancer hepatic.
4. Primele semnale care ar trebui sa atraga atentia asupra posibilitatii de a fi contractat boala sunt oboseala, starile de voma, durerile abdominale cauzate de marirea ficatului, ingalbenirea pielii si a scleroticii ochilor, pigmentarea brun inchis a urinei, durerile musculare, febra.
5. Vestea proasta este ca, atat in cazul hepatitei B, cat si in cel al hepatitei C, rar apar simptomele specifice. Pacientii ajung la medic destul de tarziu, cand boala s-a cronicizat, iar tratamentul nu mai actioneaza eficient. In aceste conditii, testarea permanenta este deosebit de importanta.
6. Virusul hepatitei C se transmite numai prin sange, astfel incat cele mai periculoase sunt transfuziile in centrele medicale, echipamentele medicale sterilizate in mod necorespunzator, utilizarea in comun a acelor de seringa (consumatorii de droguri) si contactul sexual neprotejat.
7. Persoanele care sufera de hepatita cronica necesita tratament de lunga durata, fapt ce determina dezvoltarea rezistentei. In aceste conditii, boala evolueaza nestingherita, ajungandu-se la forme grave.
De aceea este foarte importanta prevenirea bolii, respectarea igienei personale, evitarea contactelor sexuale neprotejate, precum si a manevrelor care presupun utilizarea unui instrumentar ce intra in contact cu sangele mai multor persoane (tatuaje, piercinguri, acupunctura) si, nu in ultimul rand, vaccinarea preventiva.
De mentionat ca in prezent exista vaccinuri pentru prevenirea hepatitei A si hepatitei B, iar cercetarile in domeniu anunta lansarea in scurt timp si a unui vaccin impotriva hepatitei C.
Surse: www.csid.ro