Glutenul: Otrava noastra cea de toate zilele din cereale
In zilele noastre, toata lumea pare sa tina o dieta fara gluten. Este un lucru mai mult decat vizibil in orice magazin am intra, unde este afisat clar si mandru pe eticheta produselor “fara gluten”. Acelasi trend se aplica si in restaurante, care au introdus in meniul lor feluri de mancare fara gluten.
Din cauza acestei controverse care s-a creat in jurul consumului de gluten, multi oameni sunt destul de confuzi despre ce inseamna aceasta dieta fara gluten si care sunt avantajele si dezavantajele acesteia. Tocmai despre acest lucru vom discuta in articolul ce urmeaza. Asadar, inainte de a decide sa urmati o dieta fara gluten, va sfatuim sa cititi cele de mai jos.
1. Glutenul este o proteina care poate aduce probleme. Glutenul se gaseste in cereale, mai exact in bulgur, in gris, grau, orz, secara. Totusi, glutenul se regaseste si in carne, in ciocolata, sos de soia, pasta de dinti si chiar vitamine. Glutenul este destul de greu de procesat de catre organism, ceea ce creeaza disconfort multor persoane. Nu este valabil, insa, pentru toata lumea.
2. Glutenul trebuie evitat de anumite persoane. Aproximativ 1% din populatie poate sa moara din cauza acestei proteine. Acestia sufera de boala celiaca ce ii face extrem de sensibili la gluten. Chiar si atunci cand consuma gluten in cantitati foarte mici, ei pot ajunge in spital, glutenul cauzeaza grav peretilor intestinului subtire.
Cei care au boala celiaca si consuma gluten vor avea probleme de sanatate cum ar fi diaree cronica, crampe abdominale, osteoporoza sau chiar cancer.
3. Chiar daca nu te numeri printre acei 1%, este recomandat sa reduci consumul de gluten. In ultimii 50 de ani, consumul de faina alba rafinata a crescut considerabil.
Aceasta continte un nivel insemnat de gluten si a cauzat boala numita sensibilitate la gluten. Simptomele sensibilitatii la gluten sunt balonarea, durerile de articulatii, durerile de stomac, arsurile stomacale, dureri de cap, oboseala cronica, minte incetosata, insomnii si eczeme ale pielii.
4. Dieta fara gluten nu inseamna ca te va ajuta sa scazi in greutate. Contrar celor auzite pana acum, o dieta fara gluten te poate face sa iei in greutate. Foarte multe persoane care nu consuma gluten – foarte satios, compenseaza prin consumul altor alimente procesate care sunt bogate in zahar si sodiu. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, cresc nivelul de zahar din sange si creeaza tot felul de pofte alimentare.
Citeste si: 10 semne ale intoleranței la gluten. NU LE IGNORA!
5. O dieta fara gluten cere o alimentatie echilibrata. Vei constata ca iti va fi foarte foame daca nu consumi alimente cu gluten. De aceea, in loc sa consumi crackersi fara gluten, opteaza pentru alimente naturale si proaspete cum ar fi legumele, fructele, carnea usoara, nucile, semintele, carnea de pui si pestele.
6. Poti identifica produsele ce contin gluten, insa nu tot timpul. Inainte de a cumpara orice produs, citeste-i bine eticheta. Este datoria legala a producatorilor sa mentioneze daca produsul contine sau nu gluten. Totusi, este bine sa va familiarizati cu sursele glutenului si alimentele care contin, in general, gluten.
Desi glutenul este foarte nociv pentru multe persoane, nu este o proteina periculoasa si nu inseamna ca este periculos si pentru tine. De aceea, inainte de a decide sa optezi o dieta fara gluten, consulta-te cu medicul tau pentru te asigura ca este o decizie corecta.
SURSA: www.1mhealthtips.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau
This website uses cookies.