In urma cercetarilor, nutritionistii din intreaga lume au confirmat beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura. Indicat este sa alegeti zmeura care este ferma, coapta si colorata si sa
evitati fructele mucegaite sau patate.
Zmeura poate fi proaspata sau congelata. Trebuie sa stiti insa, ca atunci cand zmeura se va decongela aceasta nu va avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si delicioasa.
Zmeura este un fruct de padure care stimuleaza sanatatea unei persoane
indiferent de forma in care este consumata.
Frunzele de zmeur sunt utilizate ca niste leacuri pentru femei, deoarece reduc crampele menstruale, intaresc uterul, stimuleaza digestia si imbunatatesc sanatatea inimii.
Acestea contin carotenoide, acid citric, taninuri, vitamina A, vitamina E si
vitamine din complexul B.
Sunt bogate in minerale si oligoelemente:
– 445 mg potasiu
– 410 mg calciu
– 105 mg magneziu
– 3,5 mg fier
– 4 mg mangan
– seleniu
– fosfor
Frunzele sunt de ajutor in prevenirea hemoragiilor si oprirea menstruatiei excesive. Intrucat au un continut bogat in fier, sunt benefice pentru persoanele care sufera de anemie.
Totodata, frunzele contin fragrina, care contribuie la tonifierea muschilor din regiunea pelviana, inclusiv a uterului. De aceea, frunzele de zmeura previn pieerderea sarcinii din cauza slabiciunii uterine.
Utilizarea acestei plante timp de 3 luni inainte de concepere, sporeste sansele femeilor de a ramane insarcinate.
Un studiu a demonstrat ca frunzele de zmeura reduc durata travaliului, fara efecte secundare. De asemenea, acestea accelereaza procesul de vindecare a uterului si de recuperare a femeilor operate.
Mod de administrare:
Sub forma de infuzie: cate 1-3 cani pe zi. Incepeti cu 1 cana, iar in decursul a cateva saptamani pueti mari doza pana la 3 cani pe zi.
Folositi 2-3 lingurite de funze de zmeura uscate sau 2-3 linguri de frunze proaspete la 1 cana de apa, infuzate timp de 10 minute.
Precautii:
Evitati preparatele pe baza de frunze de zmeura in primele 3 luni de sarcina. Puteti consuma cu 3 luni inainte de concepere si incepand cu al doilea trimestru.
Din cauza ca frunzele de zmeura ar afecta muschii uterului si contractiile, acestea nu trebuie utilizate pe perioada sarcinii decat sub supravegherea unui specialist.
Beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de zmeura
– Arderea grasimilor – Fructul este bogat in fibre si mangan. Fibrele ajuta la incetinirea procesului digestiv astfel incat senzatia de satietate sa persiste cat mai mult, iar manganul este un mineral care ajuta la mentinerea valorilor inalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grasimilor.
– Consolidarea sistemului imunitar – Mineralele cum ar fi vitamina C au rolul sa ajute organismul sa dezvolte tesuturi conjunctive puterinice si un sistem imunitar capabil sa respinga atacul micro-organismelor. Zmeura dar si alte fructe de padure contin cantitati mari de vitamina C (alaturi de vitamina C, zmeura contine si potasiu).
– Prevenirea aparitiei bolilor – Zmeura contine substante cum ar fi flavonoidele si fitochimicalele care contribuie la prevenirea aparitiei multor boli. Fructul are in compozitie substante care ajuta la preintampinarea infectiilor vezicii urinare prin impiedicarea aderentei bacteriilor la celulele care captusesc peretii tractului urinar.
– Vedere sanatoasa – Zmeura este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina.
Sursa:sanatosi.com
This website uses cookies.