Fructele sunt sanatoase, dar nu pentru toata lumea si nu in orice cantitate.
In general, conteaza ora la care le consumam, ele avand un continut mare de zaharuri. In afara de caracteristicile nutritionale incontestabile, cercetarile realizate in ultima decada au scos la iveala numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii.
Pepenele se identifica cu vara, este racoritor , contine multa apa, dar si zahar. „ 100 de grame din acest fruct inseamna 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale, precum fierul, Ca, Mg, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc, precizeaza Dr Florin Ioan Balanica pentru Gandul.
„ Continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti (licopenul) fac din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, pentru ca protejeaza vasele de sange si impiedica ingrosarea peretilor arteriali.
De asemenea, pepenele rosu contine citrulina, care se gaseste indeosebi in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp.
Acesti antioxidanti, impreuna cu vitaminele continute de pepene, joaca un rol activ in prevenirea a numeroase tipuri de cancer, de san, colorectal, de prostata, de plamani sau de col uterin’’, spune medicul Florin Ioan Balanica, specialist in Medicina Personalizata si Nutritie
Un studiu realizat in China in 2009 arata ca femeile care consuma frecvent pepene rosu au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer mamar, iar asta datorita bogatiei antioxidantilor.
„Citrulina continuta de pepene ajuta la relaxarea vaselor de sange, permitand astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai buna irigare a organelor, inclusiv a celor genitale, stimuland astfel functia sexuala, atat la femei, cat si la barbati.
Pepenele poate juca un rol important si in tratamentul diferitor infectii ale organismului, intre care se numara si inflamatiile articulatiilor.
Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Potasiul – K din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii calculilor renali si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% , are proprietati diuretice, facand din acest fruct un ajutor in procesul de scadere in greutate. Cu toate astea, nu trebuie sa nu uitam cantitatea importanta de zahar, 10 g la 100 g de fruct’’, mai spune Dr. Florin Ioan Balanica.
De asemenea, pepenele rosu creste nivelul de energie in corp si contribuie la sanatatea pielii si a parului. Miezul poate fi refrigerat, iar nutrientii se pastreaza intacti timp de 6 zile. „Totodata, consumul de pepene rosu poate ajuta la indepartarea riscului obezitatii, diabetului si bolilor de inima’’, adauga specialistul.
Beneficiile pe care le poate avea consumul unei felii sau doua de pepene rosu, in prima parte a zile, la micul dejun sau la gustarea de la ora 10. Iata ce spune medicul Florin Ioan Balanica, specialist in Medicina Personalizata si Nutritie.
1. Previne astmul. Riscul de a te imbolnavi de astm este scazut la oamenii care consuma multi nutrieti precum cei din pepenele rosu. Unul dintre acestia este vitamina C, care se gaseste din abundenta in acest fruct.
2. Fiind o sursa excelenta de vitamina C, pepenele rosu poate ajuta la combaterea formarii de radicali liberi care pot cauza cancerul.
3. Deoarece contine apa si fibre, pepenele rosu ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza sanatatea tractului digestiv.
4. Este un foarte bun rehidratant: are 92% apa si este plin de electroliti. Pepenele rosu este un excelent racoritor in lunile de vara si previne deshidratarea.
5. Colina este o substanta importanta si versatila din componenta pepenelui rosu care este implicata in mecanismul somnului, a miscarilor musculare, invatarii si memorarii. Colina ajuta la mentinerea structurii membranei celulare, asista la transmiterea impulsurilor nervoase si la absorbtia grasimilor. Colina poate indeparta inflamatiile cronice.
6. Pepenele rosu si sucul sau pot reduce durerile musculare date de contractiile tip „carcel“ si imbunatateste timpul de refacere dupa exercitiile intensive ale sportivilor. Acest lucru se intampla din cauza potasiului pe care pepenele rosu il contine.
7. Pepenele rosu este fantastic pentru piele deoarece contine vitamina A, un nutrient necesar pentru productia de sebum care pastreaza hidratarea parului. Vitamina A este necesara, de asemenea, pentru cresterea tuturor tesuturilor umane, inclusiv al pielii si parului.
Sursa: sanatate.bzi.ro