Fasolea boabe: un aliment subevaluat. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate despre care se vorbeste atat de putin!

Boabele de fasole sunt leguminoasele disponibile pe tot parcursul anului si pot fi incluse usor si sanatos in dieta dumneavoastra.

Principala calitate a boabelor de fasole este gustul unic si textura.

Iata de ce aveti nevoie de fasole in dieta dumneavoastra.

Aceste boabe sunt foarte hranitoare si ajuta la prevenirea si tratarea mai multor probleme de sanatate.
Valoarea nutritiva a fasolei:

Fasolea este de trei tiputi – rosu deschis, rosu inchis, alb sau fasole (cannellini) rinichi.

Deoarece valorile nutritive ale acestor boabe sunt diferite, beneficiile pentru sanatate sunt mai mult sau mai putin la fel.

Iata cateva dintre substantele nutritive pe care le puteti obtine dintr-o ceasca de fasole (aproximativ 260gr):

• Sarace in calorii (260kcal) si zahar (6g)

• Au o cantitate optima de carbohidrati (aproximativ 46g)

• Pentru cei de 19 ani sau mai in varsta, barbatii au nevoie de aproximativ 8 g fier, in timp ce femeile au nevoie de aproximativ 18 g pe zi. Fasolea poate da aproximativ 2.16 g fier intr-o singura portie.

• Fasolea boabe contine 10 gr fibre, suma medie necesara fiind de 25g pentru femei si 38g pentru barbati pe zi.

• Contin o cantitate buna de proteine (16g) si acid folic (59µg)

• Contin zero colesterol, grasimi si acizi grasi.

Derivand din aceste elemente nutritive, iata cum puteti beneficia de pe urma fasolei boabe.

Beneficii asupra sanatatii a fasolei boabe:

1. Lupta impotriva cancerului:

Potrivit institutului American de Cercetare a cancerului, fasolea boabe este unul dintre impulsurile considerate de ajutor in lupta impotriva cancerului.

Fibrele dietetice din fasole controleaza cresterea in greutate; bacteriile intestinale se hranesc cu fibrele, eventual, protejand celulele colonului; si acidul folic ajuta la controlul cresterii celulare – toate acestea contribuie la reducerea riscului de cancer. Antioxidantii din boabele de fasole, de asemenea, contribuie la combaterea cancerului, in special in stadiile incipiente.

2. Ajutor in lupta cu kilogramele:

Ceea ce mancati este la fel de important ca si efortul fizic atunci cand incercati sa pierdeti in greutate sau sa va mentineti greutatea.

Extractele de boabe de fasole, in special a boabelor albe, ajuta cu pierderea in greutate fara nici un efect asupra masei corporale prin inhibarea alfa-amilazei, care este important pentru digestie.
Boabele au, de asemenea, un continut ridicat de fibre si proteine, care va da o stare de satietate mai repede, protejandu-va de supraalimentare.

Ele sunt, de asemenea, alternativa vegetariana perfecta pentru construirea masei musculare in ceea ce priveste continutul de proteine.

3. Lupta cu diabetul:

Contribuind la pierderea in greutate, fasolea ajuta, prin urmare, in lupta impotriva diabetului zaharat. Extractul de fasole alba induce o scadere a zaharului din sange in timpul pierderii in greutate – oferindu-va astfel duble beneficii.

De asemenea, amidonul din fasole elibereaza lent carbohidratii durand astfel mai mult pana la digerare, rezultand o posibila crestere treptata a zaharului in sange, care ar putea ajuta la diabetici.

4. Reduce hipertensiunea arteriala:

Consumul de alimente potrivite poate avea efecte pozitive in unele afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Concentrandu-se doar pe dieta pentru tratarea hipertensiunii arteriale, Institutul National Heart, Lunch and Blood a propus un plan de dieta numit “DASH”. Aceasta este o dieta cu mai putine grasimi, sodiu, carne rosie si dulciuri decat ceea ce continea precedenta dieta America, si contine si fasole.

Potrivit DASH se poate consuma aproximativ trei portii pe saptamana de fasole, impreuna cu alte alimente, deoarece acestea sunt o sursa bogata de proteine, fibre, energie si magneziu.

5. Imbunatateste sanatatea cognitive:

Toti dintre noi putem experimenta episoade minore de uitare, care, de obicei, nu pare a fi o problema uriasa.

Cu toate acestea, ele pot fi un indiciu al unei probleme neurologice, care poate fi evitata intr-o oarecare masura prin consumarea fasolei.

Deficienta de tiamina (vitamina B1) a fost legata de mai multe probleme cognitive, mai ales la alcoolici. Si aceasta vitamina poate fi gasita in fasole. De asemenea, deoarece tiamina este legata de nivelurile de acetilcolina,

Articolul continuă după reclame

un neurotransmitator important pentru memorie, aceste boabe contribuie la sanatatea cognitiva si o memorie mai buna.

6. Reducerea migrenelor:

Migrenele pot fi un companion constant, cu care este foarte dificil sa traiti.

Nivelurile fluctuante de zahar sunt unul dintre cele mai comune cauze ale migrenelor. Alimentele care au un indice glicemic mai mic, cum ar fi fasolea, determina o crestere mai mica a nivelului de zahar in sange. Din acest motiv si deoarece aceste alimente elibereaza incet energie, se reduc sansele de o obtine o migrena.

7. Consolidarea oaselor:

Sanatatea proasta a oaselor poate impiedica viata in mai multe moduri, iar recuperarea este de obicei grea. Unele dintre cauzele sanatatii osoase sunt deficienta in proteine, magneziu si zinc.

Toate acestea pot fi remediate prin includerea fasolei, printre alte alimente, in dieta dumneavoastra. Boabele de fasole sunt considerate o sursa foarte buna de proteine.

Alte utilizari posibile:

Fasolea, se crede ca, ajuta in mult mai multe afectiuni. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a dovedi exact cat de eficiente sunt in aceste afectiuni.

8. Ajutor in timpul sarcinii:

Unul dintre motivele pentru care boabele de fasole sunt luate in considerare in timpul sarcinii este pentru continutul lor de fier.

Desi, fasolea contine o multime de fier, nivelurile de fitat din fasole reduc absorbtia acestui mineral. Inmuierea, germinarea si fermentarea fasolei ar putea retine eficienta fierului. Boabele pot ajuta, de asemenea, sa evite defectele fetale (cum ar fi defecte de tub neural) prin evitarea deficitului de acid folic atat la mama cat si la copil.

Un cuvant de precautie: mamele gravide sunt mai predispuse la probleme gastro-intestinale si fasolea agraveaza, de obicei, aceste afectiuni. Deci, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a include fasolea in dieta.

9. Imbunatateste sanatatea inimii:

Alegerile tale de viata sunt la baza tuturor problemelor de sanatate, inclusiv problemele cardiace, alimentele sanatatoase, cum ar fi boabele de fasole, pot fi benefice in cateva moduri.

Diabeticii au o sanse mai mare de a suferi de probleme cardice, cum ar fi infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Boabele contin, de asemenea, o mare cantitate de potasiu care contribuie la sanatatea inimii.

Un factor major de risc pentru atacul de cord si paralizie este nivelul ridicat de homocisteina. Acest nivel poate poate fi reglat prin continutul de acid folic gasit in fasole.

10. Consolidarea sistemului digestiv:

Unii cred ca boabele de fasole ar putea ajuta la imbunatatirea digestiei. Fasolea uscata, in general, contin o cantitate mare de fibre alimentare, care ar putea ajuta la retinerea apei in scaun si va scuteste de constipatie. Si, din moment ce fibrele au perioada mare de timp pentru a digera, beti mai multa apa dupa ce mancati fasole pentru a da un impuls digestiei.

Un cuvant de precautie: aportul de fibre insolubile este asociat cu simptomele reduse de contipatie. Dar fibrele din boabele de fasole ar putea agrava aceste simptome, mai ales la cei cu colon iritabil.
11. Imbunateste metabolismul:

Fasolea imbunatateste metabolismul, deoarece acestea contin o mare cantitate de fier, ceea ce da multa energie.

Ele pot fi, de asemenea, un remediu alimentar pentru anemie.

12. Ajutor cu pietrele la rinichi:

Fasolea ajuta la vindecarea pietrelor la rinichi, probabil, din cauza continutului scazut de sodiu si fibrele dietetice.

Cum se utilizeaza fasolea:

Cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l stiti despre fasole este: “Nu le mancati crude!” Pielea exterioara a fasolei contine toxine, care pot fi eliminate prin gatire.

Bobul de fasole rosu inchis are un strat lucios si este mai potrivit pentru aperitive sau supe. Boabele rosu deschis si albe au aproape acelasi tip de textura cu un strat exterior subtire, putand fi folosite la salate.

Atata timp cat va amintiti regula de baza, nu ezitati sa experimentati. Si sa nu uitati sa ne spuneti cum a functionat pentru dumneavoastra.

SURSA: www.curejoy.com

Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook