Ficatul, cel mai mare organ uman, este esential pentru mentinerea adecvata a functiilor organismului. El elimina sau neutralizeaza toxinele din sange, sintetizeaza anticorpi pentru a controla infectiile si elimina microorgansimele din circulatia sangvina.
El sintetizeaza proteine care regleaza circulatia sangvina si produce bila, care ajuta la absorbtia lipidelor si a vitaminelor liposolubile. Nu putem supravietui fara un ficat functional. In ciroza hepatica, tesutul cicatriceal (nodulii) iau locul tesutului sanatos, blocand circulatia sangvina prin organ, impiedicandu-l sa isi exercite functia normala. Ciroza este a 12-a cauza de moarte prin boala, ucigand aproximativ 26.000 de oameni anual.
De asemenea, cheltuielile pacientilor cu ciroza ca si ale spitalelor care ii trateaza, sunt ridicate.
Cauze
Exista multe cauze de aparitie a cirozei hepatice, dar cea mai frecventa este alcoolismul cronic.
Boala hepatica alcoolica – Pentru multi oameni, ciroza hepatica este sinonima cu alcoolismul cronic, dar de fapt, acesta este doar una din posibilele cauze. Ciroza alcoolica apare dupa mai mult de 10 ani de consum de bauturi alcoolice. Cantitatea de alcool care poate afecta ficatul, variaza de la persoana la persoana.
La femei, e nevoie de un consum de cel putin 2-3 bauturi pe zi, in timp ce la barbati cel putin 3-4 pe zi. Se pare ca alcoolul afecteaza ficatul prin blocarea metabolismelor proteic, lipidic si glucidic.
Hepatita cronica C – Alaturi de alcoolismul cronic, hepatita cronica C reprezinta cauza majora a bolilor hepatice cronice si cirozelor hepatice. Infectia cu acest virus determina inflamatie in tesultul hepatic si un grad variabil de distructie care in timp (mai multe decade), poate duce la ciroza.
Hepatita cronica B si D – Hepatita cronica B, la fel ca si hepatita cronica C, determina inflamatie si un grad de distructie care poate duce in timp la ciroza. Hepatita cronica D este o infectie virala care nu poate aparea decat la pacientii deja infectati cu virus B.
Hepatitele autoimune – Aceste boli sunt cauzate de sistemul imun care ataca ficatul, determinand inflamatie, distructii si eventual ciroza.
Bolile ereditare – Printre acestea se numara deficienta de alfa 1-antitripsina, hemocromatoza, galactozemia, boala Wilson, boli cu productie de glicogen. Acestea interfera cu functia hepatica de a produce, procesa si depozita enzimele, proteinele, metalele sau alte substante de care organismul uman are nevoie pentru a functiona normal.
Steatohepatita nonalcoolica – In acest caz, lipidele sunt depozitate in ficat, putand rezulta noduli si in consecinta, ciroza hepatica. Aceasta boala, se pare ca este asociata cu diabetul zaharat, malnutritia proteica, obezitatea, bolile coronariene si tratamentele cu corticosteroizi.
Blocarea cailor biliare – In cazul in care, caile biliare, care transporta bila din ficat in duoden, sunt blocate, bila reflueaza in ficat distrugand tesutul hepatic. La copii, cauza cea mai frecventa a blocajului cailor biliare este atrezia biliara, o boala in care caile biliare sunt absente congenital sau sunt distruse. La adulti, cauza cea mai frecventa este ciroza biliara primara, o boala in care caile biliare sunt inflamate, blocate si cicatrizate. Ciroza biliara secundara poate aparea dupa ce caile biliare au fost lezate sau rezecate neintentionat in cursul unei interventii chirurgicale biliare.
CITESTE CONTINUAREA PE PAGINA URMATOARE===>