Multe femei se sperie atunci cand au dureri la nivelul sanilor intrucat asociaza imediat durerea cu cancerul la san. Totusi, durerea ce apare la nivelul sanilor nu este intotdeauna provocata de cancerul la san si este bine sa stim care sunt alte potentiale cauze ale durerilor de san.
Femeile au dureri la nivelul sanilor de mai multe ori de-a lungul vietii din cauza dezechilibrelor hormonale provocate de menstruatie sau sarcina. Inflamatiile la nivelul sanilor si sensibilitatea acestora nu sunt intotdeauna cauze ale cancerului, ci pot fi doar rezultatul unor schimbari ce au loc la nivelul hormonilor.
Daca nu observati nimic in neregula atunci cand va faceti o examinare a sanilor, insa aveti deseori dureri de sani, este posibil sa aveti una dintre cauzele pe care vi le vom prezenta in cadrul acestui articol.
Cauze hormonale. In general, cand adolescentele isi incep ciclul menstrul, incep sa simta o anumita durere in piept.
Multe dintre femei se confrunta cu durerile de sani in timpul anilor de fertilitate, mai ales in perioadele de ovulatie si cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei. Aceste doua perioade sunt perioade in care au loc, de obicei, dezechilibre hormonale. De asemenea, pilulele anticonceptionale pot fi si ele cele care cauzeaza durerile de san.
Sarcina. Unul dintre primele simptome ale sarcinii este durerea de san. Femeile sunt mai sensibile si mai predispuse la a experimenta dureri la nivelul sanilor cand au prima sarcina, adica atunci cand sunt la o varsta mai frageda. In general, in primul trimestru al sarcinii, ele incep sa simta dureri la nivelul sanilor, sanii li se maresc si incep sa se vada venele caci creste circulatia sangelui.
Alaptarea. Dupa sarcina, femeile, fie ca aleg sau nu sa isi alapteze copilul, se vor confrunta cu dureri la nivelul sanilor. Totusi, daca durerea este prea mare, este bine sa faceti cateva investigatii caci poate fi cazul unei mastite.
Mastita. Este o afectiune a sanilor ce apare in urma obstructionarii conductelor de lapte. Acest lucru se intampla din cauza unei infectii la nivelul sanilor, infectie ce poate fi cauzata de un virus, de o bacterie sau ciuperca. Pe langa durere mai apar inrosirea sanilor si chiar febra.
Chisturi la nivelul sanilor. Chisturile la nivelul sanilor sunt niste saculeti umpluti cu lichid care se formeaza atunci cand glandele mamare cresc foarte mult in marime. Chisturile sunt in general benigne si cauzeaza dureri la nivelul sanilor. Daca sunt prea mari, chisturile pot fi simtite prin simpla palpare a sanilor, insa cele mai mici necesita o mamograma sau o sonograma pentru a putea fi identificate.
Abcese ale sanilor. Abcesele din sani reprezinta acumulari de puroi in tesutul mamar. Este vorba, practic, de o infectie. Chisturile sunt ca niste umflaturi moi si sunt, in general, cauzate de bacterii care patrund prin fisuri ale mameloanelor. Indiferent de natura abceselor, daca va confruntati cu aceasta problema, este recomandat sa mergeti la doctor.
Cancerul la san. Asa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, indata ce simt dureri la nivelul sanilor, cele mai multe dintre femei se gandesc automat ca ar putea avea cancer la san. In cazul cancerului la san, durerea la nivelul sanilor reprezinta unul dintre simptomele cele mai de pe urma ce apar. Se recomanda identificarea cancerului la san mult inainte de a se instala durerile intrucat, in acest stadiu, ar putea fi deja prea tarziu.
Recomandari pentru prevenirea si tratarea durerilor de sani
In general, nu se recomanda sa luati medicamente, ci numai sa faceti cateva modificari in stilul de viata. Evitati sa purtati sutiene care va sunt mici. Adoptati o alimentatie sanatoasa bogata in grasimi sanatoase, fructe, legume si cereale integrale. Mentineti o greutate normala a corpului care sa va permita sa va bucurati si de un echilibru hormonal. Cresteti consumul de vitamina B6, vitamina B1 si vitamina E. Remediile cu sucul de lamaie, otet sau compresele cu cafea pot fi, de asemenea, de ajutor.
SURSA: www.fhfn.org
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.